ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Obtinere ajutor somaj restrictionata de obtinerea de venituri din chirii?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

apelez la Dvs in speranta unei clarificari a urmatoarei situatii: sunt angajat si obtin si venituri din chirii (465 RON lunar, impozabili). SUnt angajat neintrerupt din 2003, dar la sfarsitul anului (31.12.2014) voi ramane fara loc de munca si imi planificasem obtinerea ajutorului de somaj. Am aflat (cu extrem de mare surprindere) ca in conditiile obtinerii unor venituri din chirii (chiar mai mici de 500 RON lunar) nu mai pot fi eligibil pt obtinerea ajutorului de somaj. Pe de alta parte, am inteles ca incepand cu Martie 2014, persoanele care obtin venituri din chirii se pot asigura, daca doresc- deci optional - pt somaj (nu este cazul meu momentan, incat pana la finele anului sunt asigurat ca si salariat). In acest context, imi puteti raspunde va rog la urmatoarele intrebari:

1. Daca optez sa ma asigur, incepand cu 01.01.2015, pt somaj cu venitul din chirii, pot beneficia de ajutorul de somaj incepand cu 01.01.2015?
2. Daca nu ma asigur pt somaj cu venitul din chirii, dar acest venit (din chirii) va inceta incepand cu 01.06.2015, pot beneficia de ajutorul de somaj incepand cu 01.06.2015, in baza contributiilor platite pe parcursul anului 2014?

Va multumesc foarte mult!

Dragos Dragos
 User  Dragos Dragos
a intrebat la 29 Nov. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Nov. 2014
Legea somajului prevede ca daca beneficiati de venituri care nu provin din activiati autorizate legal, de tipul PFA / II / IF sau din profesii liberale, fie ele si mai mici de 500 lei, nu puteti obtine somaj. Puteti sa va asigurati prin incheierea unui contract direct cu agentia si plata individuala a contributiei totale de 1%, insa de indemnizatie veti putea beneficia daca nu mai realizati aceste venituri.

Beneficiati de somaj pe baza contributiilor platite in ultimle 24 de luni catre somaj. Daca aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in cele 24 anterioare datei depunerii dosarului nu ar trebui sa intampinati probleme la solicitarea cestui drept, cat timp motivul incetarii contractului de munca sau al activitatii este unul neimputabil dvs.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024