ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

pe ce perioada trebuie incheiat contractul de munca la angajarea din somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Suntem o societate care lucram de sezon, in consecinta salariatii muncesc 6 luni, iar 6 luni sunt in somaj. In aprilie incep reangajarile, deci oamenii sunt chemati din somaj. Intrebarea mea este cum le facem contractele de munca? Pe perioada determinata sau nedeterminata, astfel incat sa nu piarda omul dreptul la somaj? va intreb acest lucru pentru ca anul trecut, la terminarea sezonului, din 20 de dosare care aveau contract de munca pe perioada determinata, doua au fost respinse pe motiv ca ar fi trebuit sa fie pe perioada nedeterminata.

sper ca de la d-voastra sa inteleg ce am de facut .

multumesc anticipat!

Loredana Dumitrascu
 User  Loredana Dumitrascu
a intrebat la 21 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Mar. 2014
Daca persoanele respective sunt angajate din randul somerilor, aveti doua variante: fie ii i cadrati pentru maxim 12 luni, caz in care somajul li se va suspenda si il vor relua dupa incetarea contractului, printr-o cerere depusa in 30 de zile catre agentie; fie ii incadrati pe perioade mai mari de 12 luni sau nedeterminate, situatie in care plata indemnizatiei de somaj inceteaza iar persoana in cauza poate solicita plata unui procent de 30% din valoarea indemniziatei, pentru perioada ramasa, in conditiile legii somajului nr. 76/2002.

ART. 44
Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
a) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determinata mai mare de 12 luni;
.........................

ART. 45
(1) Suspendarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupa cum urmeaza:
...................
c) la data incadrarii in munca, conform legii, pe perioada determinata de cel mult 12 luni;
...................
(3) Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin. (1) lit. b), c), e)-i) si k), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii situatiei care a condus la suspendare.

ART. 72
(1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (1), carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj, potrivit legii, si care se angajeaza cu norma intreaga, conform prevederilor legale in vigoare si, ca urmare a angajarii, le inceteaza plata indemnizatiei de somaj, beneficiaza, din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, reprezentand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilita si, dupa caz, reactualizata conform legii.
(2) Nu beneficiaza de prevederile alin. (1) persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani, precum si persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a).

Nu stiu pe ce s-au bazat cei de la somaj cand v-au dat acel raspuns, insa nu are la baza un temei legal. Incetarea de drept a contractului de munca incheiat pe perioada determinata prin expirarea termenului contractual permite salariatului sa intre in somaj (daca are stagiul minim de cotizare realizat) sau sa il reia, in cazul unei suspendari.

Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
violeta Georgescu
Ioana Popa Radu Anton Viviana Serni alexei delimart Gratiela Petrescu adriana iancu
TOP RASPUNSURI 2024