ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pot beneficia de indemnizaţia de şomaj?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Bună ziua!.. Numele meu este Marius, am fost angajat ca inginer cu contract legal în Italia de pe data de 18.07.2014 până pe 18.12.2014 (5 luni de contract, 6 luni de contribuţii la stat) , urmând să lucrez din nou la aceeaşi firmă de pe data de 06.01.2015 pană pe 06.06.2015 (5 luni de contract, 6 luni de contribuţii la stat), practic pe 6 iunie 2015 imi va expira contractul fară posibilitate de prelungire, întrucât am fost trimis în delegaţie în Polonia pe toată durata celor 2 contracte iar activitatea de acolo se va finaliza in iunie anul curent..
1.Vreau să ştiu dacă pot beneficia de indemnizaţia de şomaj ( mai exact la care tip de şomaj mă încadrez), şi ce perioade mi se iau în considerare, având în vedere faptul că perioada de angajare este de 10 luni, dar cea de contribuţii la stat ar fi de 12 luni..
2.Care este termenul maxim de la încetarea contractului la care pot depune actele?
3.Există vreun tip de contract legal în Romania prin care pot lucra în acelaşi timp în care beneficiez de şomaj ( de exemplu contract de vânzări Romtelecom considerat de 2 ore cu salariu deductibil + comision nelimitat)?


Anonim Anonim
 User  Anonim Anonim
a intrebat la 14 Mai. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Mai. 2015
Nu inteleg de ce va ies 6 luni de contributii la stat si nu 5. Contributiile se platesc pentru salariul primit si nu in plus, deci in total aveti 10 luni de contributie si tot 10 lucrate, conform datelor furnizate. Doar daca legea din Italia functionaza altfel, aici nu va pot comenta eu pentru ca nu cunosc legea statului italian.

Contractele si contributiile nu sunt platite in Romania, deci din punctul de vedere ar statului Roman nu ati contribuit la sistemul de asigurari de somaj in aceste luni.

Ca sa puteti beneficia de indemnizatie de somaj din Romania ar fi trebuit sa veti minim 12 luni de stagiu de cotizare in ultimele 24 anterioare depunerii solicitarii, iar acest lucru il puteati realiza prin incheierea unui contract cu agentia de asigiurari si plata unei contributii lunare in baza acestuia, astfel incat sa realizati stagiul necesar. Contractul putea fi incheiati pe perioada existentei acestor contracte in spatiul european, asa cum prevede legea somajului 76/2002 acutalizata.

Asadar, nu aveti dreptul la indemnizatie de somaj din Romania in conditiile prezentate de dvs, deci nu are sens sa discutam despre contractele pe care le-ati putea incheia in perioada de somaj. Cu titlu informativ insa, somajul poate fi cumulat doar cu venituri din activitiati autorizate legal (PFA, II, IF sau din profesii liberale), cat timp aceste venituri nu depasesc valoarea indicatorului social de referinta, respectiv 500 lei.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Anonim Anonim
 User Anonim Anonim
a raspuns la intrebare la 14 Mai. 2015
5. Menţionez că până să plec în Polonia am lucrat o lună în Nordul Italiei în Cremona la o firmă subcontractoare celei din Sudul Italiei din Crotone, acolo unde am contract.. Eu nu am fost niciodată în sudul Italiei, aşadar INPS-ul din Nordul Italiei are legatura cu cel din sud?.. Unde ar trebui să imi fac actele de şomaj, le pot face şi în Nord acolo unde am şi cazare sau trebuie să cobor neaparat în Sud?..
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Anonim Anonim
 User Anonim Anonim
a raspuns la intrebare la 14 Mai. 2015
4. Pe ce perioadă aş beneficia de această indemnizaţie de şomaj şi cam la ce sumă m-aş încadra având în vedere o medie a salariului net de 2000 de euro?

Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
violeta Georgescu
George Andreescu G Stancu alexei delimart adriana iancu Radu Anton Ioana Popa
TOP RASPUNSURI 2024