ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

pot beneficia de somaj daca firma SRL a dat faliment?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


rog ajutor .....angajata la o firma cu contract de munca de 2 ore perioada nedeterminata,sunt insarcinata i-am instiintat akum 3 luni,mi-au eliberat si numarul inregistrarii ,dar azi m-au chemat in birou si mi-au zis ca firma este in insolventa ,judecatorul a dat sentinta faliment ! pana in momentul de fata nu am primit nimic in scris ,ceea ce ma face sa cred caci contractul meu de munca nu este intrerupt.eu merg in continuare la munca,firma respectiva nu a avut intrerupere ,la acelasi punct de lucru ,lucram toti angajatii fara contract de munca .am cerut in scris o adeverinta aceasta fiindu-mi necesara la medic.si mi-au dat ca raspuns sa merg la firma unde am contract ,caci ei nu se mai ocupa de firma respectiva.firma si-a modificat numele ! eu acum lucrez la firma X,in prezent fara contract de munca fara sa ma anunte cineva .eu vreau sa beneficiez de idemnizatie crestere copil.
intrebarea mea este :care este procedura in momentul falimentului unei firme, cu angajatii ce se intampla..?
se poate ca,contractul de munca sa se desfiinteze fara sa ma anunte in scris,se poate face in lipsa mea? va multtumesc !

Carmen Dumitru
 User  Carmen Dumitru
a intrebat la 13 Nov. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Carmen Dumitru la 18 Nov. 2013
Incercati sa verificati si Registrul Comertului sa vedeti care este statutul actual al firmei, daca se pune problema inchiderii ei sau nu. Normal ar fi sa fiti informata in scris privind incetarea raportului de munca, altfel nu se pune problema unei incetari. Totodata schimabarea angajatorului presupune incheierea unui nou contract de munca cu acesta, altfel nu este legala. Sau eventual a unui alt tip de contract daca este munca ocazionala.

Dupa parerea mea, solutia in cazul dvs ar fi actionarea angajatorului in instanta de judecata pentru prejudiciul creat, si solicitarea unor daune aferente.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Carmen Dumitru
 User Carmen Dumitru
a raspuns userului Ioana Popa la 14 Nov. 2013
multumesc din suflet d-na Ioana,am citit informatiile dumneavoastra,insa nu stiu ce sa fac astazi mi-au dat banii din ultimele 2 saptamani si mi-au zis ca de maine sa nu ma mai duc,caci akum este alta firma ,este altcineva care se ocupa de firma respectiva .dar mie nu mi s-a facut lichidarea si nici nu mi s-a incheiat contractul de munk pe firma veche pe care am si contractul de munca.nu am primit nimic in scris.la angajare mi s-a oprit banii pe 2 saptamani si au zis ca mi da atunci cand voi pleca din firma.angajatorul nu ne anunta decizia luata? nu se poate e inadmisibil sa mi se intample asa ceva ! am fost si la itm am depus sesizare..dar eu am nevoie de adeverinta din partea firmei si nu mai pot da de ei.nu stiu cui sa ma adresez....am fost si la casa de pensii a municipiului Bucuresti mi-au platit pana in luna 08.2013. ... cum pot proceda? se mai poate face ceva ? sa ma duc in continuare la serviciu? ma gandesc ca ma duc si nu ma va plati nimeni.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Nov. 2013
In cazul incetarii raportului de munca ca urmare a concedierii in urma decalararii falimentului, ar trebui sa primiti o decizie scrisa de incetare si un preaviz. Cat timp nu ati primit un astfel de document nu se pune problema incetarii raportului de munca.

Ca sa puteti primi somaj trebuie sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 anterioare depunerii cererii. In cazul contractelor de munca incheiate cu timp partial, stagiul se calculeaza in raport cu norma intreaga. Norma ar trebuie sa fie de minim 4 ore / zi timp de 24 de luni. In cazul dvs norma este mult prea mica, iar daca acesta este singurul contract nu aveti cum sa beneficiati de somaj. Daca intre timp intrati in concediu pentru maternitate prenatal, atunci veti fi acoperita in cazul incetarii contractului de munca pentru acordarea indemnizatiei, pentru ca perioada de prenatal se ia in calcul la stabilirea celor 12 luni anterioare nasterii cerute de lege.

Daca aveti aceeasi functie, dar s-a modificat doar locul muncii si lucrati aceeasi norma, atunci tind sa cred ca lucrati in baza aceluiasi contract de munca. Nu se incheie un alt contract de munca pentru schimbarea locului muncii sau mutarea la un alt punct de lucru. Cel mult se incheie un act aditional la CIM prin care se modifica locul muncii inscris in el. Daca mutarea are la baza protectia salariatului atunci nu se incheie un astfel de act, la fel si in cazul unei delegari. Aici ar trebui clarificata situatia.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024