ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pot beneficia de somaj daca platesc singura cartea de munca?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua
Din motive personale (bunicul este grav bolnav, imobilizat, trebuie ingrijit) mama trebuie sa renunte la serviciu. Mentionez ca mama lucreaza de sezon iar iarna beneficiaza de somaj. In cazul acesta, ea isi poate plati singura cartea de munca in continuare, cate luni au mai ramas pana la terminarea sezonului, chiar daca nu mai este angajata. Poate plati in calitate de persoana fizica?

Va multumesc

Veronica Calin
 User  Veronica Calin
a intrebat la 12 Iun. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 12 Iun. 2015
Conform Legii 76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
Poate incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are domiciliul, daca este asigurata in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (de la 01.07.2015 = 1050 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 5,25 lei.
Se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (1050lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 57,75 lei pe luna.
Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile Legii nr. 263/2010.
Actele necesare:
-Contractul de asigurare sociala
-copie BI sau CI
-dosar
-declaratie pe propie raspundere (cum ca persoana care doreste sa se asigure nu este persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati independente)
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru asiguratii cu contract de asigurare o constituie venitul lunar asigurat, inscris in contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.Pentru anul 2015 salariu mediu brut este de 2415lei.
Suma minima pe care trebuie sa o plateasca lunar este de 222 lei.
2415*35%=845 lei
845*26.3%=222 lei

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024