ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Pot sa primesc somaj?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati.Lucrez la o firma in care am doua contracte de munca, una pe postul de contabil cu 4 ore/zi din anul 2011 si un contract pe functia de inspector resurse umane 1 ore/saptamna de o luna.Postul de contabil se desfiinteaza.Pot sa cer somaj chiar daca imi mai ramane contractul de o ora/saptamana?Specific ca venitul de pe contract este mai mic decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare.Sau ar trebui sa imi dau demisia de pe functia cealalta?

Multumesc

Adaugata in: Somaj
Gabi Nin
 User  Gabi Nin
a intrebat la 13 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Carmen Laza
 User Carmen Laza
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Iul. 2014
va rog sa recititi intrebarea- eu de acolo inteleg ca este vorba de un contract de 1 ora/ saptamana- ar fi cam 4 ore/luna, in derulare, de acum o luna, deci la stagiu mai adauga 4 ore.
Graba in depunerea dosarului la mine inseamna ziua urmatoare incetarii contractului cu 4 ore/zi.
as dori si eu sa stiu daca in decizia de incetare cu art 31(3 ) cuprine neaparat partea care a cerut incetarea contractului cu acest articol (angajat sau angajator)- eu stiu ca nu. Iar functionarii de la somaj, eu stiu ca verifica in Revisal unde nu se specifica, doar daca angajatorul vrea neaparat, la explicatii, ceea ce rareori se intampla.
Consider ca am transmis informatiile corect.
Sper doar ca d-na Gabriella nu a fost incurcata de atatea interpretari
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabi Nin
 User Gabi Nin
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Iul. 2014
Va multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Carmen Laza la 22 Iul. 2014
Atentie cum transmiteti informatiile. Incetarea cu art. 31 (3) se accepta numai daca ea este initiata de angajator, nu si cea initiatia de angajat, daca salariatul este inca in perioada de priba si in cazul in care acel contract de o ora ar inceta ultimul. Se tine cont de ultima incetare. Vedeti normele de aplicare a legii. Asa daca vreti sa enumeram toate variantele posibile de incetare, se poate inceta si prin acordul partilor, in situatia in care angajatorul aproba o astfel de solicitare.

Conteaza si acel contract de 1 ora, mai ales daca el s-a derulat simultan cu cel de 4 ofe pentru o perioada mai lunga de timp, poate chiar din 2011 pana acum. Aceasta informatie lipseste insa din expunere. Daca acest contract are o derulare mare de timp, va fi vorba de o norma de 5 ore pe zi si nu 4, caz in care, daca exista suspendari, chiar ar ajuta. Ar insemna un stagiu de cotizare minim de 19,2 luni in loc de 24 anterior datei depunerii dosarului. O diferenta de aproape 5 luni poate fi semnificativa la obtinerea unui astfel de drept.

Ce inseamna pentru dvs graba in depunerea dosrului? Angajatul nu poate depune dosarul pentru indemnizatia de somaj pana nu inceteaza afectiv contractul de munca, iar pentru postul desfiintat incetarea are loc dupa efectuarea preavizului legal. Dosarul depus in timpul derularii unui CIM va fi automat respins, cf. Legii76/2002.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Carmen Laza
 User Carmen Laza
a raspuns la intrebare la 21 Iul. 2014
Inainte de a depune dosarul la somaj va rog sa verificati insa daca va incadrati sa primiti indemnizatia de somaj
ca sa beneficiati de somaj trebuie sa aveti cotizat la somaj 1 an cu 8 ore sau 2 ani neintrerupt cu 4 ore, in coditiile in care depuneti dosarul de somaj in ziua in care vi se desfiinteaza postul. Daca aveti suspendari ale contractului, nu va mai incadrati (vi se va respinge dosarul). Al doilea contract cu 1 ora/saptamana ajuta dar nu foarte mult. Si acesta trebuie incetat ( fie cu demisie-anterior incetarii contractului cu 4 ore/zi, fie cu desfiintare post sau cu notificare in perioada de proba 31(3)-in aceasi zi cu desfiintarea contractului cu 4 ore/zi). Oricum va sfatuiesc sa va grabiti cu depunerea dosarului la AJOFM
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Iul. 2014
Nu, nu puteti cumula venitul salarial cu indemnizatia de somaj, indiferent de valoarea lui in raport cu cea a ISR. Singurele venituri pe care le puteti cumula cu indemnizatia de somaj, in conditiile in care acestea nu depasesc valoarea IRS, sunt cele obtinute din activitati autorizate precum PFA, II, IF sau din profesii liberale.

Daca va dati demisia, aveti grija ca ultima incetare sa nu aiba la baza acest temei. Demisia se considera motiv imputabil salariatului si va poate anula dreptul la somaj. Daca ultimul contract incetat va fi cel de 4 ore in baza desfiintarii postului atunci nu vor fi probleme la data depunerii dosarului pentru somaj. Ceea ce ar inseamna ca CIM cu norma de 1 ora va trebui sa inceteze inaintea celui de 4 ore.


Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
violeta Georgescu
adriana iancu G Stancu Gratiela Petrescu alexei delimart Viviana Serni Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024