ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Prima de instalare cu viza flotant


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Pentru a beneficia de prima de instalare potr. Legii 76/2002 este de ajuns sa fac dovada schimbarii domiciliului cu viza de fotant?
Prima de instalare se acorda in cat timp de la depunerea cererii?
Va multumesc!

Adaugata in: Somaj
Ana Enache
 User  Ana Enache
a intrebat la 19 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Iul. 2014
Ar trebui sa fie suficient, daca schimbare domiciliului vine ca urmare a incadrarii in munca, din somaj, in alta localitate fata de cea de domiciliu, in condiitile legii.

ART. 75
Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.

ART.75^1
(1) Prima de incadrare si prima de instalare, prevazute la art. 74 si art. 75, denumite in continuare prime de mobilitate, se acorda, la cerere, in conditiile art. 74 si art. 75, si somerilor de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.
(2) Prima de incadrare prevazuta la art. 74 nu se cumuleaza cu prima de instalare prevazuta la art. 75.
(3) Beneficiaza de primele de mobilitate persoanele care se incadreaza in munca pentru o perioada de cel putin 12 luni.
(4) Nu beneficiaza de primele de mobilitate:
a) persoanele care au mai beneficiat de o prima de incadrare sau de o prima de instalare in ultimele 36 de luni premergatoare solicitarii primei de mobilitate;
b) persoanele care se incadreaza la angajatori cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii 2 ani;
c) persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbarii duratei contractului individual de munca, plata indemnizatiei de somaj inceteaza potrivit art. 44 lit. a);
d) absolventii licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie care, la data solicitarii dreptului, au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi in conditiile legii;
e) absolventii institutiilor de invatamant fata de care angajatorii au obligatia, potrivit legii, de a-i incadra in munca.
(5) Persoanele care beneficiaza de prime de mobilitate au dreptul la mentinerea acestora si in cazul in care, in perioada de 12 luni de la angajare, le inceteaza raportul de munca sau de serviciu la primul angajator si se incadreaza in termen de 30 de zile la un alt angajator, in aceleasi conditii, respectiv pentru o perioada mai mare de 12 luni, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de km de localitatea in care isi au domiciliul sau, dupa caz, in aceeasi localitate in care a fost si primul angajator la care persoana s-a incadrat in munca si, ca urmare, si-a schimbat domiciliul in acea localitate.

ART. 45 - HG 174/2002 actualizata
(1) Pentru acordarea primelor de mobilitate prevazute la art. 74 si 75 din lege, persoanele vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti, unde se afla in evidenta, urmatoarele documente, dupa caz:
a) o cerere conform modelului prezentat in anexa nr. 11, respectiv in anexa nr. 12;
b) actul de identitate, in copie, care sa ateste domiciliul;
c) dovada incadrarii in munca printr-un act eliberat de angajator, cu precizarea locului de munca unde persoana urmeaza sa isi desfasoare activitatea;
d) angajament pentru respectarea art. 76 alin. (1) si (2), dupa caz, din lege, conform modelului prevazut in anexa nr. 13, care constituie titlu executoriu, potrivit legii;
e) declaratie pe propria raspundere a angajatorului din care sa rezulte ca in ultimii 2 ani acesta nu a mai fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoana respectiva;
f) declaratie pe propria raspundere a absolventilor licentiati ai facultatilor de medicina, medicina dentara si farmacie din care sa rezulte ca, la data solicitarii primei de mobilitate prevazute la art. 74 sau 75 din lege, nu au promovat concursul national de rezidentiat pe locuri sau pe posturi in conditiile legii, dupa caz;
g) declaratie pe propria raspundere a angajatorului absolventilor institutiilor de invatamant din care sa rezulte ca nu are obligatia, potrivit legii, de a angaja persoana din aceasta categorie, dupa caz;
h) adeverinta de venit eliberata de organele fiscale teritoriale subordonate Ministerului Finantelor Publice, in situatia somerilor de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.
(2) Beneficiaza de prima de mobilitate prevazuta la art. 74 sau 75 din lege persoanele prevazute la art. 74, 75 si art. 751 alin. (1)-(3) din lege care se incadreaza in munca pe o perioada de cel putin 12 luni si nu se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 751 alin. (4) din lege.
(2^1) Prin sintagma someri de lunga durata inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, prevazuti la art. 75^1 alin. (1) din lege, se intelege someri de lunga durata care sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca pe o perioada mai mare de 12 luni, in cazul persoanelor cu varsta de minimum 25 de ani, si pe o perioada de 6 luni, in cazul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 16 ani si pana la implinirea varstei de 25 de ani.
(3) ?n cazul ?ncadrării ?n muncă ?ntr-o localitate din alt judeţ, drepturile prevăzute la art. 74 sau 75 din lege vor fi acordate de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană sau, după caz, a municipiului Bucureşti unde beneficiarul s-a aflat ?n evidenţă, urm?nd ca dosarul acestuia să fie transferat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă ?n a cărei rază ?şi stabileşte noul domiciliu, care va acorda şi celelalte drepturi prevăzute de lege şi va urmări respectarea obligaţiilor ce decurg din acordarea drepturilor.
(4) Drepturile prevăzute la art. 72 din lege se cumulează cu cele prevăzute la art. 74 din lege sau cu drepturile prevăzute la art. 75 din lege.
(5) Drepturile prevăzute la art. 74 din lege nu se cumulează cu cele prevăzute la art. 75 din lege.
(6) Drepturile prevăzute la art. 74 sau 75 din lege se solicită ?n termen de maximum 12 luni de la data ?ncadrării ?n muncă.

ART. 46
(1) Nu constituie schimbare de domiciliu ?ntr-o altă localitate, ?n situaţia prevăzută la art. 75 din lege, dacă localitatea unde persoana se ?ncadrează ?n muncă aparţine aceleiaşi unităţi administrativ-teritoriale: comună, oraş, municipiu sau sectoarele municipiului Bucureşti.
(2) Prin schimbarea domiciliului la vechiul domiciliu, prevazuta la art. 76 alin. (2) din lege, se intelege schimbarea domiciliului la un domiciliu care se afla in raza aceleiasi unitati administrativ-teritoriale: comuna, oras, municipiu sau sectoarele municipiului Bucuresti in care se afla vechiul domiciliu.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024