ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

recunoasterea vechimii in munca din R0MANIA in SPANIA


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Locuiesc in Spania de 8 ani si am peste 55 ani .Am nevoie sa dovedesc vechimea in munca din ROMANIA pt a putea depune actele pt un ajutor acordat persoanelor peste 55 ani.Una din conditii e sa am peste 15 ani cotizati pe teritoriul UE. Ce document am nevoie sa justific vechimea din ROMANIA si ce trebuie sa fac ca sa fie recunoscut aici.??
Am peste 15 ani vechime in ROMANIA.

Schiopu George
 User  Schiopu George
a intrebat la 26 Nov. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 29 Nov. 2014
In primul rand intrebati la institutia respectiva din Spania cum anume puteti face dovada vechimii in munca din RO, ce fel de documente sunt acceptate. In Romania vechimea se probeaza prin inscrisurile din cartea de munca pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 2011 iar dupa aceasta data vechimea se probeaza prin adeverinte.

Insa atat timp cat acest ajutor de care vorbiti vin din partea statului spaniol ei stiu ce acte aveti nevoie, nu noi, pentru ca se aplica legislatia tarii si nu cea romaneasca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 27 Nov. 2014
Nu stiu despre ce ajutor vorbiti. Daca va referiti la pensie, va pot spune ca, persoanele care au lucrat atat in Romania, cat si intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European beneficiaza de pensie comunitara, aceasta se stabileste prin cumularea tuturor perioadelor lucrate.
Varsta de pensionare este diferita de la un stat la altul,deci drepturile de pensie obtinute in alte tari se acorda doar din momentul in care persoana in cauza implineste varsta legala de pensionare din tarile respective.
Stabilirea drepturilor de pensie pentru limita de varsta, anticipata, anticipata partiala, de invaliditate si de urmas, pentru persoanele care au lucrat in doua sau mai multe state din UE si SEE trebuie sa se adreseze unei singure institutii: casa de pensii din tara in care locuiesc. In acest sens, va trebui depusa o cerere, care va fi valabila pentru toate institutiile la legislatia carora persoana respectiva a fost supusa.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024