ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Somaj - Concediu de sarcina si lauzie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Va voi descrie in continuare situatia in care ma aflu si doresc sa aflu daca ma poate lua in evidenta AJOFM sau nu.
Sunt in concediu prenatal din data de 16 noiembrie 2013, in data de 9 decembrie 2013 mi-a expirat contractul de munca, iar agentia AJOFM de care apartin mi-a spus ca nu ma poate prelua pentru ca nu sunt apta de munca.
Conform art. 17 alin (1) din legea nr. 76/2002 ("In vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii: a) le au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor".) eu consider ca am dreptul sa fiu preluata de catre acestia.
Daca nu este asa, va rog sa imi comunicati solutia problemei mele, respectiv catre care institutie a statului sa ma adresez pentru a beneficia in continuare de plata concediului pre si post natal si a indemnizatiei de crestere copil.
Va multumesc anticipat!


Adaugata in: Somaj
Viorica Ifrim-popa
 User  Viorica Ifrim-popa
a intrebat la 12 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Viorica Ifrim-popa
 User Viorica Ifrim-popa
a raspuns la intrebare la 18 Dec. 2013
Este adevarat ca dosarul pentru indemnizatia de crestere copil se depune la Primarie, insa institutia care da aprobarea finala si efectueaza plata acesteia este Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala.
Am fost la acestia, le-am prezentat situatia si mi-au spus ca solutiile sunt ca dupa expirarea concediului de maternitate fie sa ma inregistrez la somaj, fie sa ma angajez pentru a avea cine sa imi aprobe cererea de intrare in CCC, fara de care nu imi vor primi dosarul. Am facut totusi o solicitare in scris pentru a primi un raspuns oficial.
Ceea ce nu stiu este baza legala pe care se fundamenteaza raspunsul lor si intuesc ca ar fi art. 7 din Normele de aplicare ale OUG 111/2011 ("(1) Concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1) si (4), art. 6 si 10 din ordonanta de urgenta, se acorda pe baza de cerere aprobata de catre angajatorul la care isi desfasoara activitatea persoana indreptatita. ")
Va multumesc pentru timpul acordat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Viorica Ifrim-Popa la 13 Dec. 2013
Perioada de concediu prenatala, ca parte din cel de maternitate, intra in calculul celor 12 luni, e bine sa aveti in vedere si acest aspect.

Cat timp exista cele 12 luni anterioare nasterii, nu vad de ce nu ati intra in CIC. E vorba de cele 12 luni consecutive de pana la data nasterii.

Intrarea in CIC se aproba de catre Primarie, practic dvs aveti nevoie de aprobarea dosarului pentru indemnizatie. Nu stiu ce treaba avreti cu ANP pentru ca nu ei va platesc indemnizatia, ci Directia de Asistenta Sociala.

O sa aveti nevoie de dovada incetarii contractului de munca, pe care v-o da angajatorul si adeverinta cu veniturile realizate completata de el dupa modelul din normele de aplicare. Apoi de la ANAF obtineti o adeverinta cu restul veniturilor realizate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Viorica Ifrim-popa
 User Viorica Ifrim-popa
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Dec. 2013
Va multumesc pentru raspunsul prompt!
Eu consider ca indeplinesc conditiile acordarii CIC, intrucat am lucrat 12 luni fara intrerupere, dupa care am intrat in concediu de risc maternal, iar apoi in concediu de maternitate.
Lucrul de care vreau sa fiu sigura este faptul ca voi putea intra in CIC mergand mai departe la Casa de Sanatate, deoarece am prezentat situatia mea la Agentia Nationala pentru Plati, care mi-a spus ce este obligatoriu sa intru in somaj pentru ca nu va avea cine sa imi aprobe cererea de intrare in CIC. Acest document este obligatoriu la dosar? Si daca este asa, eu catre cine voi formula aceasta cerere?
Va multumesc pentru timpul acordat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Dec. 2013
Este corect ce spun ei, pentru ca fiind insarcinata aptitudinea de munca este limitata. Plus ca dupa nastere aveti obligatia sa stati in concediu de lauzie de minim 42 de zile. Conditiile pentru acordarea somajului sunt la art. 34, nu 17 din lege, cel din urma stabileste doar situatiile in care se poate acorda somaj.

Nu aveti nevoie insa sa intrati in somaj cat timp sunteti in concediu de maternitate. Dupa expirarea CIM veti fi preluata in plata de catre Casa de sanatate pana la finalizarea concediului medical de sarcina si a celui de lauzie, cu prezentarea certificatelor medicale catre ei. Dupa aceea, daca in cele 12 luni anterioare nasterii ati realizat venituri asa cum prevede legea, puteti beneficia, la cerere, de CIC si indemnizatie lunara pentru crestere copil, iar dupa nastere puteti solicita si alocatia crestere copil. Dosarul pentru indemnizatie se depune la Primaria de care apartineti, iar pentru alocatie mergeti la Directia de Asistenta Sociala de care apartineti. Actele necesare si conditiile de acordare le puteti gasi aici http://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_29_serviciul-alocatii-si-indemnizatii_pg_0.htm

Dupa finalizarea CIC puteti insa in somaj la cerere.

Daca nu indepliniti conditia acordarii CIC dar in ultimele 24 de luni anterioare depunerii cererii pentru somaj aveti un minim de 12 luni de stagiu de cotizare, puteti solicita acest venit imediat dupa ce terminati concediul de maternitate.

Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
violeta Georgescu
G Stancu George Andreescu adriana iancu Gratiela Petrescu Marius Ion Radu Anton
TOP RASPUNSURI 2024