ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

somaj pt incapacitate de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Am un angajat din data de 02.04.2012, care la 01.07.13 s-a imbolnavit de TBC(tuberculoza) si pana la data de 30.06.2014 a stat in concediu medical. Angajatul solicita intrarea in somaj. Stiu ca nu are dreptul sa faca asta, doar ca recomandarile medicului sunt sa se fereasca de frig, ploaie etc, iar locul de munca presupune munca de teren, deci clar nu este compatibil. Cum se poate face trimiterea acestuia in somaj?
Va multumesc.

Ioana Tudor
 User  Ioana Tudor
a intrebat la 08 Iul. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ioana tudor la 09 Iul. 2014
Programati-l la un consult pentru medicina muncii si in urma examenului medical se va putea stabili daca este sau nu apt sa desfasoare activiatea pe postul respectiv, in conditiile cerute de acesta, specifice lui.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Tudor
 User Ioana Tudor
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Iul. 2014
Si cum trebuie sa procedez? El are un aviz de la medicul de fam ca poate lucra doar ca trebuie sa evite frigul, ploaia, etc. Cum intocmesc actele?? Ii fac o informare de preaviz? Daca da, in baza a ce? A unui referat facut de consiliul director? Sau trebuie sa faca meficina muncii si ii vor da ei inapt??
Multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Iul. 2014
Art. 28
Certificatul medical este obligatoriu si in urmatoarele situatii:
a) la reinceperea activitatii dupa o intrerupere mai mare de 6 luni, pentru locurile de munca avand expunere la factori nocivi profesionali, si de un an, in celelalte situatii;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 08 Iul. 2014
Pe baza deciziei medicale a organelor competente (chiar medicul de medicina muncii, pentru ca este necesara o evaluare medical dupa o absenta atat de mare) puteti dispune o concediere in temeiul art. 61 c) din Codul muncii republicat, cu acordarea preavizului minim legal si respectand pasii legali.

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
..........
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
..........

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) , precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024