ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

somaj si concediu de maternitate-indemnizatie crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

As dori sa ma ajutati cu cateva raspunsri in legatura cu urmatoarea situatie: sunt insarcinata in 4 luni si sunt angajata cu contract pe perioada determinate pana pe 14 iunie anul acesta. Angajatorul nu doreste sa-mi prelungeasca contractul. Mentionez ca, la actualul loc de munca am o vechime de 9 luni (din 14 septembrie 2012.), iar la locul de munca anterior am lucrat 5 ani (pana in 28 august 2012). In cazul de fata pot beneficia de somaj si apoi de concediu prenatal, post natal si concediu de crestere a copilului? O alta intrebare ar fi , daca voi avea dreptul la indemnizatia de crestere a copilului, cum se calculeaza acesta, daca somajul se suspenda in momentul intrarii in concediu prenatal?
Va multumesc.

Adaugata in: Somaj
Florina Maria Calineata
 User  Florina Maria Calineata
a intrebat la 27 Mai. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Mai. 2013
Indemnizatia se va calcula pe baza veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii si reprezinta 85% din ea, cu plafonarea prevazuta in lege, si anume:

- pentru concediu de pana la 1 an, respectiv 3 in cazul copilului cu handicap, indemnizatia este de min 600 lei / luna si max 3.400 lei / luna
- pentru concediu de pana la 2 ani indemnizatia este de min 600 lei / luna si max 1.200 lei / luna

Pe langa aceata, puteti depune dosarul si pentru alocatia de stat pentru copil de 200 de lei pe luna pana la implinirea varstei de 2 ani sau 3 pentru copilul cu handicap.

In calculul indemnizatiei vor intra veniturile nete realizate inainte de a intra in somaj, indemnziatia de somaj, indemnziatiile medicale primite in cele 12 luni anterioare nasterii (inclusiv in timpul somajului).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Mai. 2013
Puteti beneficia de indemnizatie de somaj dupa expirarea contractului de munca, cat timp aveti indeplinita conditia stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 anterioare solicitarii dreptului la indemnizatie de somaj. Dvs inteleg din datele furnizate ca aveti indeplinita aceasta conditie, deci veti putea primi somaj pentru o perioada de 9 luni, pentru ca aveti un stagiu de cotizare de peste 5 ani. Puteti intra in concedii medicale si in cel de maternitate din somaj, avand obligatia efectuarii concediului de lauzie de minm 42 de zile. Pentru ca agentia de somaj va suporta contributia pentru concedii si indemnizatii medicale de 0,85%. Concediile medicale duc la suspendare somajului si implicit prelungirea lui, insa va trebui sa comunicati certificatul medical in 24 de ore de la emitere. Comunicarea se poate face printr-un tert, prin email, scanat, sau prin fax / posta / curier. Dupa finalizarea concediului de lauzie intrati in crestere copil la cerere. Prezentati celor de la somaj o astfel de cerere ca sa suspendati in continuare somajul. Apoi mergeti la Primarie si depuneti dosarul pentru indemnizatia crestere copil. Gasiti lista actelor necesare pentru indemnizatia de somaj pe siteul agentiei de somaj, de exemplu aici http://www.ajofmbn.ro/Acte_necesare.htm (puteti verifica pe siteul oricarei agentii, sunt aceleasi acte) iar pentru crestere copil pe cel al DGASPC sector 6 Bucuresti - http://www.protectiacopilului6.ro/directia-protectie-sociala_doc_29_serviciul-alocatii-si-indemnizatii_pg_0.htm (cu aceeasi mentiune ca mai sus).

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024