ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Trimitere in somaj gravida


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Am o salariata careia ii expira concediul de crestere a copilului (de 2 ani) in data de 06.08.2012, astfel ca prima zi de lucru ar fi 07.08.2012. Astazi 03.08.2012 am primit de la sotul ei cererea de revenire.
In ultimul an am fost nevoiti sa ne restrangem activitatea din motive financiare, nu am mai facut alte angajari si sta sub semnul intrebarii continuarea activitatii.
Am informatii probabile ca salariata este din nou insarcinata, insa nu am primit vreo instiintare in acest sens ... este o banuiala, nu am vazut-o in ultmii 2 ani insa alte persoane care au vazut-o pe strada mi-au spus ca pare insarcinata in luna 7-8.
Ce variante legale am ca sa o trimit in somaj, in conditiile in care nu mai am din ce sa platesc salarii la acest moment, dupa o perioada de mai bine de 6 luni de lipsa de activitate ? Iau in calcul si posibilitatea ca in prima zi de lucru sa imi prezinte concediu prenatal sau variante (medical, de risc).
Va multumesc !

Adaugata in: Somaj
Elena David
 User  Elena David
a intrebat la 03 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Elena David la 07 Aug. 2012
Concedierea poate fi dispusa imediat de la revenirea ei, adica in prima zi in care revine in unitate, asa cum v-am spus anterior. OUG 148/2005 nu prevede interdictie in acest sens, ca atare se poate. Sigur, daca a intrat in concediu sub incidenta acestei legi. Ea va intra imediat in preaviz. Daca s-a desfiinta postul pe motive economice, cu atat mai mult.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Elena David la 07 Aug. 2012
Daca salariata va anunta ca este insarcinata atunci numai daca intervine reorganizarea judiciara sau falimentul puteti dispune concedierea. Altfel nu aveti voie, aceasta interdictie fiind prevazuta de OUG 96/2003. Daca insa instiintarea ei vine dupa ce dvs ati emit si i-ati inmanat notificarea, ea poate fi refuzata, dar daca salariata a semnat notificare si este in preaviz legal pentru concediere. Ceea ce inseamna ca raportul de munca merge mai departe.

Situatia dvs economica se indrepata cu pasi siguri spre insolventa. Ceea ce inseamna ca s-ar putea sa intrati in reorganizare judiciara, aceasta daca nu se declara falimentul.

Trimiterea in somaj nu poate fi facuta de comun acord, incetarea trebuie sa aiba loc pe motive neimputabile salariatului. (desfiintare, necorespundere)
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Aug. 2012
Nu va complicati cu concedierea. Oricum daca salariata intra in concediu de maternitate angajatorul face doar oficiul sa plateasca concediul medical, sursa de sustinere a cheltuielii este integral FNAUSS-ul.
Art. 60 din codul muncii republicat"
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
...
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena David
 User Elena David
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Aug. 2012
Va multumesc pentru promptitudine !
Tocmai aici m-am blocat, intrucat nu suntem chiar in pragul falimentului, inca functionam, insa suntem la un pas de popriri pe conturi samd. Ne straduim sa supravietuim dar nu putem stii ce se va intampla.
Nedumerirea mea porneste de la o situatie imaginara in care marti, in prima zi de lucru, eu ii inmanez notificarea de concediere si ea imi inmaneaza instiintarea ca este gravida, plus un eventual concediu medical. Incerc sa propun amiabil trimiterea in somaj, de comun acord si ea refuza.
As putea sa ii trimit cu data postei 07.08.2012 notificarea de concediere prin posta, cu confirmare de primire ?
Cu alte cuvinte, eu mai am dreptul conform legii sa dispun trimiterea ei in somaj si dupa ce iau act de faptul ca ea este din nou insarcinata ?
Sunt obligata sa accept acea notificare ?
Din raspunsul Dvs. ... in baza OUG 148/2005 eu pot dispune oricand de la revenirea ei concedierea, chiar daca iau cunostinta de faptul ca este insarcinata ?
Mii de multumiri !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Aug. 2012
Puteti, in cazul reorganizarii judiciare (ceea ce inteleg ca este cazul la dvs) sa dispuneti incetare si pe perioada unor astfel de concedii. Daca firma isi va inceta activitatea, ele vor inceta de drept conform legii.

Totodata, salariata dvs intrand in concediu in baza OUG 148/2005, dat fiind faptul ca revine dupa 2 ani, puteti dispune concedierea oricand de la revenirea ei. Pentru salariatele care au nascut dupa data de 01.012011 concedierea poate fi dispusa imediat dupa revenire numai daca intervine reorganizarea juduciara, falimentul sau dizolvarea, in conditiile legii. Altfel, aveti interdictia legala de a o concedia timp de 6 luni de la revenirea definitiva, daca nu interviune nicuna dintre situatiile amintite.


Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024