ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

stimulent insertie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Avem o colega in CIC, copilul implineste 1 an pe 22.02.2014, cererea de suspendare pana pe data de 17.01.2014 - deci reluare pe 18.01.2014.
Am urmatoarele intrebari, va rog:
1. este ok sa-i inregistrez in REVISAL reluarea activitatii cu 18.01.2014 - chiar daca 18 e zi nelucratoare?
2. reluarea activitatii cu 18.01 deci inainte de 22.01 (implinirea a 11 luni cf HG57/2012) - ii da dreptul la stimulentul de insertie, da?
Multumesc! si va doresc numai bine pentru 2014!


Nana Oana
 User  Nana Oana
a intrebat la 06 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nana Oana
 User Nana Oana
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Ian. 2014
Buna ziua,

Multumesc pentru raspunsuri!

Nu este nici pe departe vorba de a impune angajatorul momentul intoarcerii mamicilor din CCC. Este decizia exclusiva a mamelor. Din fericire fac parte dintr-o companie in care legea chiar se respecta si drepturile salariatilor de asemenea. Si cred ca asa trebuie sa fie in toate companiile.

va rog sa ma ajutati insa cu succesiunea inregistrarilor in REVISAL pe urmatoarea speta, cu mentionarea datelor exacte:
- copil nascut 22.02.2013, concediul de sarcina si lauzie se incheie pe 27.06.2013, mama doreste CCC pana la 1 an, tatal nu vrea sa beneficeze de acea luna conform art11 ord 111.
Acea luna la care renunta tatal, va aparea la mama ca si concediu fara plata - cu ce temei legal va fi aceasta luna de CFP? art 51 alin.1 lit. a SAU art. 54?
in ce moment se inregistreaza/se face cererea de reluare activitate din partea mamei astfel incat mama sa beneficieze de stimulentul de insertie pana la 2 ani?
Multumesc mult!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Iaru Daniela la 08 Ian. 2014
Este gresita interpretarea. Prevederea se aplica numai in cazul in care ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a CIC. Daca cel de al doilea parinte care nu a optat pentru CIC nu are cele 12 luni anterioare datei nasterii cerute de acelasi act normativ atunci cel care a optat pentru concediu il va efectua integral fara probleme si fara sa piarda. De altfel chiar in articol este mentionat ca dreptul la CIC se acorda astfel "?n situaţia ?n care ambele persoane din familia respectivă ?ndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia", este cat se poate de explicit.

Mama nu beneficiaza de 2 ani de CIC decat in cazul in care nu are dreptul la conceidul de lauzie. Altfel concediul este mai mic de 2 ani, in mod cert. Concediul se acorda pana la varsta de 1 an sau 2 a copilului, 3 in cazul celui cu hadicap, si nu pe o perioada de 2 ani indiferent de caz.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iaru Daniela
 User Iaru Daniela
a raspuns userului Ioana Popa la 08 Ian. 2014
Atunci cum interpretati art. 11 din OUG 111/08.12.2010:

"Art. 11
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabila persoanelor ai căror copii se nasc ?ncep?nd cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate ?n situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), ?ncep?nd cu această dată, ?n situaţia ?n care ambele persoane din familia respectivă ?ndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) ?n situaţia ?n care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care ?i revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu ?n locul acesteia. "

Eu inteleg din acest articol urmatoarele: daca tatal copilului NU SOLICITA DREPTUL LA CONCEDIU, atunci MAMA NU POATE BENEFICIA DE DREPTUL LA CONCEDIU in locul tatalui. Cu alte cuvinte, mama poate beneficia fie de 11 luni, fie de 1 an si 11 luni de concediu de ingrijire copil, in functie de optiunea exprimata de aceasta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nana Oana la 08 Ian. 2014
Nu scrie in Ordonanta ca mama pierde o luna din CIC. Ci ca al doilea parinte, daca indeplineste conditiile de acordare a CIC, va trebui sa opteze pentru minim o luna din durata celui luat de celalat parinte, altfel se reinte indemnizatia aferenta unei lui. Cititi cu atentie art. 11 din Ordonanta, nu apare mentionat dreptul angajatorului de a scurta suspendarea la initiativa sa. In cazul in care tatal, pentru situatia de fata, nu intra o luna in CIC, statul ii va trimite mamei o instiintare prin care ii va solicita restituirea indemnizatiei pentru o luna, dupa incetarea de drept a CIC, adica dupa varsta de un an a copilului.

Pentru luna respectiva mama trebuie sa faca cere de CFP sau de reluare a activiatii, alegerea ii apartine. Dar in calitate de angajator suspendarea se face pe perioada corecta, de pana la 1 an, asa cum a solicitat mama, nu pentru o perioada mai scurta cu o luna, pentru ca asa decide angajatorul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nana Oana
 User Nana Oana
a raspuns userului Ioana Popa la 06 Ian. 2014

Data nasterii copilului este 22.02.2013.

Ma refer la OUG111/2010 art 11 - cf careia ... pt copiii nascuti dupa 01.03.2012 mama pierde o luna din CIC si aceasta luna poate fi acordata tatalui.

in Revisal, nu trebuie facuta suspendarea din start fara luna care se acorda tatalui? adica pana la 11 luni?

Multumesc!

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Ian. 2014
Concediul crestere copil nu poate fi acordat pana la o data anterioara celei in care copilul implineste un an, este gresita aceasta procedura. Concediul se acorda pana la data de 22.02.2014 cand copilul implineste un an. Din acest concediu ea poate inainta o cerere de reluare a activitatii mai devreme cu data solicitata de ea. Incetarea CIC poate avea loc si la o data nelucratoare, dar daca ea cere incetarea cu data de 17.01, aceasta ar fi data la care revine la lucru si suspendarea se incheie.

Care este de fapt data nasterii copilului? Aici va incurcati in date si devine confuzant.

Daca salariata in cauza isi reia activitate mai devreme de data la care copilul ar urma sa implineasca 1 ani, cf. optiunii de CIC exprimate, atunci da, poate primi stimulent de insertie pentru perioada ramasa pana la 2 ani, facand dovada veniturilor realizate in tot acest timp.

Legea nu spune nimic de acele 11 luni, nu cred ca imi este clar la ce anume va referiti.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024