ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ce posibilitati de continuare a activitatii are un salariat "inapt" medical?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Cum este corect si legal sa procedeze un angajator in cazul in care un salariat aflat in subordinea lui este declarat ''inapt'' in urma controlului medical efectuat la medicina muncii?
Doresc sa mentionez faptul ca salariatul este angajat cu norma intreaga la acest angajator,are contract individual de munca si are 54 de ani.Care sunt posibilitatile ca salariatul sa-si pastreze venitul?Va multumesc si astept cu mare interes raspunsul dumneavoastra profesionist!
O seara frumoasa!

Ramona Anca Maxim
 User  Ramona Anca Maxim
a intrebat la 08 Iul. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Ramona Anca Maxim la 09 Iul. 2015
Da. Daca salariatul este concediat in acest temei are dreptul la indemnizatie de somaj, deoarece nu este lipsit de capacitate de munca.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ramona Anca Maxim
 User Ramona Anca Maxim
a raspuns userului adriana iancu la 09 Iul. 2015
Multumesc,dar in cazul in care nu mai exista alte locuri de munca vacante in unitatea respectiva si salariatul este concediat,acesta are drepul la acordarea indemnizatiei de somaj prin agentia judeteana pentru ocupare a fortei de munca?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 08 Iul. 2015
Potrivit dispozitiilor art. 61 lit. c din Codul muncii, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.
Legiuitorul nu specifica cine sunt organele competente de expertiza medicala.
Art. 61 lit. c din Codul muncii, presupune ca salariatul nu mai este apt sa presteze activitatea corespunzatoare postului ocupat, dar poate fi apt pentru prestarea unor activitati corespunzatoare unui alt post.
Art. 64 alin. 1 din Codul muncii, republicat stabileste ca in cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c si d, precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
Prin urmare angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, iar in lipsa acestora de a solicita sprijinul agentiei teritoriale pentru ocupare a fortei de munca.
Daca exista un loc vacant si salariatul il accepta, concedierea nu se mai produce, avand loc doar modificarea CIM prin schimbarea felului muncii.

Alte intrebari despre Studii de caz

Expertii nostri
Ioana Popa
adriana iancu violeta Georgescu Radu Anton Marius Ion Gratiela Petrescu G Stancu
TOP RASPUNSURI 2024