ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Contract perioada determinata-concediu maternitate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Sunt angajata cu contract pe perioada determinata (contractul se prelungeste din 6 in 6 luni) Sunt la a treia prelungire; in luna martie contractul a fost prelungit cu cele 6 luni fiind valabil pana la 1 septembrie. In acest moment, sunt insarcinata in 3 luni, urmand sa nasc la jumatatea lunii noiembrie. Intrebarea mea este cum sa procedez astfel incat sa pot beneficia de toate drepturile ce mi se cuvin tinand cont ca din septembrie nu o sa mi se mai prelungeasca contractul de munca. Cand sa intru in concediu prenatal,ce pasi trebuie sa urmez? Trebuie sa intru in somaj de la 1 septembrie, ce variante as putea avea? Multumesc foarte mult si astept raspunsul dvs.!

Adaugata in: Studii de caz
Simona Radu
 User  Simona Radu
a intrebat la 13 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Mai. 2014
Puteti intra direct in concediu de maternitate incepand cu a 7-a luna de sarcina, iar concediul va fi platit de catre Casa de sanatate, dupa ce incetati contractul de munca. Dar asta numai daca la incetare veti fi in a 7-a luna de sarcina si medicul va va acorda concediul atunci. Varianta cealalta ar fi sa intrati in somaj dupa incetarea contractului de munca iar din somaj sa intrati in concediul de maternitate cand impliniti 7 luni. Din durata lui totala va trebui insa sa efectuati minim 42 de zile concediu de lauzie, iar dupa finalizarea lui puteti depune cererea pentru CIC la agentia de somaj si apoi dosarul pentru indemnizatie la primaria de care apartineti. Atat concediul de maternitate cat si cel pentru crestere copil vor supsenda somajul pe care il veti putea relua pe baza unei cerere, dupa ce finalizati CIC, daca optati pentru el.

Incercati pe cat posibil sa depuneti dosarul pentru indemnizatie cat mai repede dupa incetare, in 10 zile de la incetare, ca sa aveti continuitate astfel incat sa puteti intra in crestrere copil fara probleme. In maternitate veti putea intra si daca nu va inscrieti pentru somaj, fiind vorba de pierderea calitatii de asigurat din motive neimputabile dvs.

ART. 23 - OUG 158/2005
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă ?n care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, ?n una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc ?n termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei ?n cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.

Dar pentru CIC trebuie sa indeplinti conditia celor 12 luni anterioare datei nasterii pentru a beneficia de el. Somajul se ia in considerare pentru stabilirea acestui drept si calcularea indemnizatiei, la fel si concediul de maternitate sau alte medicale acordate in cele 12 luni.

Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2024