ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum as putea sa procedez? Va rog ajutati-ma!


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
La inceputul lunii mai, am lucrat la o firma, fara contract de munca sau alta forma legala, m-am inteles cu patronul sa primesc banii lunar in mana de la el, personal, eu lucrand si la o alta firma cu contract de munca! Din cauza volumului mare de munca si a faptului ca trebuia sa ajung si la jobul unde aveam contract, dupa o luna l-am anuntat ca voi renunta dar ca raman, pana gaseste un inlocuitor......, asa am crezut ca este de bun simnt atunci si corect fata de el, mare gresala, dar in fine, au gasit inlocuitor, si trebuia ca la sfarsit sa-mi primesc banii, lucru care nu s-a intamplat nici pana in ziua de azi, comunic cu el prin mesaje si tot imi spune ca saptamana asta nu are, poate urmatoarea, ce vreau eu sa intreb este:
Daca fac o reclamatie la ITM ce sanse de reusita pot avea, in conditiile in care a-si putea gasi ca scuza, minciuna spunetii cum vreti, ca, chipurile " Mi-au promis ca ma angajeaza dar ca nu au facut-o si m-au dat afara" ?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri......!


Adaugata in: Studii de caz
Nicu Vlasceanu
 User  Nicu Vlasceanu
a intrebat la 28 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nicu Vlasceanu la 29 Aug. 2014
Puteti sa faceti in continuare plangere la ITM, nu va opreste nimeni si nimic sa va exercitati acest drept. Eu v-am expus doar riscul existent, pe langa informatia furnizata deja de dna Iancu. Sigur, sunt sanse ca angajatorul sa fie amendat pentru incalcarea legii dar nu veti sti acest lucru pana nu incercati. Daca va recuperati sau nu banii nu prea aveti cum sa fortati mana angajatorului sa va plateasca atat timp cat nu a existat o baza legala, un contract.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nicu Vlasceanu
 User Nicu Vlasceanu
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Aug. 2014
Va multumesc pentru lamuririle aduse si in consecinta voi pune problema in felul urmator:
am sa fac o reclamatie la ITM in care o sa motivez faptul ca domnii respectivi mi-au promis angajarea, dar pentru ca nu s-au tinut de promisiune intr-o luna am renuntat ( in felul acesta pot justifica de ce contractul de munca nu a fost intocmit si raportat asa cum ati sugerat dvs. in ultimul paragraf, in fond ei nu au nicio dovada ca lucrurile nu s-au intamplat asa, cum de altfel nici eu nu am).
Nu pentru bani a-si face lucrul asta, in definitv sunt constient ca nu-i mai pot recupera si pana la urma imi asum gresala facuta, dar nu pot trece nepasator la faptul ca acesti oameni cu "o" mic, m-au tratat in felul acesta si au crezut ca isi pot bate joc de mine.....iar eu nu am sa fac nimic si voi privii pasiv la tot ce s-a intamplat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nicu Vlasceanu la 28 Aug. 2014
Aveti un risc pe care il regasiti si in Codul muncii in cazul in care ati muncit la negru, si anume ITM va poate amenda si pe dvs. Pentru ca in Codul muncii este prevazut:

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
........
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;

Aceasta mentiune se refera la salariat, el este cel care presteaza munca in baza CIM. Este o nouatate introdusa in 2011 in lege.

In mod normal contractul de munca se incheie inainte de inceperea activitatii si se raporteaza catre ITM, prin Revisal, tot atunci. Nicidecum dupa ce deja ati inceput lucrul, tot in Codul muncii este prevazuta aceasta obligatie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Nicu Vlasceanu la 28 Aug. 2014
Nu riscati nimic, incercati.
Mult succes!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nicu Vlasceanu
 User Nicu Vlasceanu
a raspuns userului adriana iancu la 28 Aug. 2014
Va multumesc pentru raspunsul acordat .....:) dar am mari dubii ca o scrisoare ar putea avea vreun efect, ce risc daca fac o sesizare pe site-ul sau direct la sediul ITM?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 28 Aug. 2014
Expresia folosita pentru munca fără forme legale(munca pe care ati prestat-o si dumneavoastra) este ?munca la negru? şi reprezintă o activitate profitabilă desfăşurată ?nafara cadrului legal reglementat. Ea nu este evidenţiată scriptic, fiscalizată, protejată, asigurată sau asistată social, lucrătorul fiind la discreţia celui ?n folosul căruia prestează munca.?n consecinţă, muncind ?nafara cadrului legal angajatul suportă de unul singur toate riscurile şi consecinţele negative ale acestei opţiuni pe piaţa muncii. Dv puteti trimite o simpla scrisoare catre ITM,care sa contina descrierea situatiei.


Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2024