ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationaleRO-Germania


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Societatea din Romania trimite angajati pe teritoriul Germaniei, pentru lucrari de montaj -structura si tubulatura, pentru o perioada de 3 luni.
Va rog sa imi comunicati daca in acest caz societatea din RO este obligata sa acorde salariatilor salariul minim pe economie din tara respectiva sau pot ramane cu salariul actual din RO.
Exista exceptii in care o societatea nu trebuie sa respecte conditiile de munca stabilite pe teritoriului statului respectiv, daca da, unde sunt prevazute?
In cazul in care nu se obtine formularul A1, unde se platesc contributiile, in RO sau pe teritoriul statului respectiv?

Societatea din RO trebuie sa tina cont doar de Legea n.344/2006 - OUG 28/2015, art.18 din Codul Muncii si HG 582/2015?
Multumesc!
Sabina

Adaugata in: Studii de caz
Anonim M
 User  Anonim M
a intrebat la 16 Oct. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 17 Oct. 2015
Angajatorii din Romania care dispun detasarea unor angajati trebuie sa respecte prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 si pe cele ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009.
Conform documentelor, salariatul detasat se poate supune legislatiei unui singur stat membru. Potrivit art. 12 din Regulamentul 883, salariatul detasat in alt stat membru pentru a lucra pentru angajator continua sa fie supus legislatiei statului din care a fost detasat, daca perioada activitatii nu depaseste 24 de luni si acesta nu a fost trimis sa inlocuiasca o alta persoana.
In cazul in care aceste doua conditii nu sunt intrunite, pentru ca salariatul sa ramana supus legislatiei de securitate sociala din statul initial, este necesara obtinerea de catre angajator a formularului A1, document ce face dovada platii contributiilor in strainatate.
In ceea ce priveste salariul, persoanei detasate i se vor aplica prevederile minimale din statul unde va fi detasat. Fac exceptie situatiile in care salariatului ii sunt mai favorabile prevederile din Romania in comparatie cu cele din tara gazda, ceea ce inseamna ca va primi drepturile salariale din Romania si atat.
In cazul in care contractul de munca ramane activ, angajatorul neoperand astfel o suspendare a lui, practic angajatorul va trebui sa ii platesca in continuare salariul contractual si contributiile aferente.
In cazul unei detasari in Germania, angajatorul din aceasta tara nu va datora contributii sociale in tara sa daca angajatorul din Romania obtine de la Casa Nationala de Pensii Publice documentul A1 care atesta ca salariatii raman asigurati ai sistemului de securitate sociala din Romania. Conditia obtinerii formularului A1 este ca pe parcursul perioadei de detasare intre angajatorul care dispune detasarea si salariatul detasat sa existe o relatie directa(contractual individual de munca sa nu fie suspendat).In aceste conditii salariatul detasat in baza Regulamentului (CE) 883/2004 este un salariat delegat in sensul legislatiei din Romania.
Referitor la conditiile de munca ale salariatului in statul unde urmeaza sa fie detasat (intrand aici timp de lucru maxim, munca suplimentara si compensarea ei, salariul minim, asigurarea sanatatii, securitatii dar si a conditiilor de igiena la locul de munca), intra in obligatia angajatorului care dispune detasarea sa i le asigure.

Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2024