ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Drepturile angajatorului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Angajatorul (PFA), momentan fara activitate, are decizie din 2011 de desfiintare a tuturor posturilor aferente activitatii, adica 3 posturi identice, pe motiv de restrangere activitate, dupa un calendar stabilit tot in 2011.
Astfel, primul angajat, apt de munca, primeste preaviz in luna iulie 2012 si se transfera in somaj; al doilea angajat revine in august 2012 din concediul de crestere a copilului ( e din nou gravida si urmeaza sa nasca in noiembrie si isi acopera cu concedii medicale diverse intreaga perioada de la data obligatiei de revenire, pana la data de incepere a concediului prenatal; nu anunta angajatorul ca este insarcinata, insa il reclama la ITM ca acesta refuza sa ii ia concediile medicale si angajatorul afla de la ITM de existenta concediilor medicale); al treilea angajat urmeaza sa revina luna viitoare tot din concediu de crestere a copilului.
Va rog sa imi oferiti o solutie legala in aceasta situatie, daca exista vreuna, pentru ca am impresia ca nu a luat nimeni in calcul o astfel de situatie si nu exista reglementari clare in acest sens. Persoana fizica nu intra in reorganizare judiciara, legea falimentului persoanei fizice nu stiu sa existe si totusi, daca persoana are datorii catre stat si este in incapacitate de plata, cum ar putea sa nu prejudicieze angajatii, daca atat cei de la ITM, cat si cei de la somaj spun ca este datoria angajatorului sa tina angajatii in continuare.
Daca angajatorul nu mai are din ce sa ii tina, ce poate face acesta astfel incat sa nici nu le aduca vreun prejudiciu material? Preavizul mai are vreo utilitate in aceasta situatie ?
Va multumesc pentru efortul de a raspunde !

Adaugata in: Studii de caz
Elena David
 User  Elena David
a intrebat la 11 Oct. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Elena David la 18 Oct. 2012
Nu aveati voie sa desfiintati postul. Titulara era in concediu medical, ceea ce inseamna ca CIM fusese suspendat si deci nefinalizat. Salariata ar fi trebuit sa il reia dupa revenirea din concediu. Nu ati procedat corect. Angajata care a inlocuit-o putea sta pe post doar perioada in care titulara se afla in suspendare, urmand ca CIM incheiat astfel (pe perioada determianta) sa inceteze odata cu revenirea salariatei titulare de post. Ea ar fi finalizat preavizul ramas si abia apoi ar fi fost dispusa incetarea CIM.

Puteti sa intrati si in faliment ca persoana fizica, insa daca va actioneaza in instanta s-ar putea sa vi se ceara oricum sa ii platiti daune salariatei in cauza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena David
 User Elena David
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Oct. 2012
Am desfiintat postul, am dat preavizul insa persoana nu a revenit nici macar o zi la serviciu, pe motiv de concediu medical. Existand concediile medicale, cei de la ITM mi-au spus ca nu pot opera in contractul de munca si ca preavizul nu isi produce efectele.
Insa, din moment ce eu am renuntat deja la angajata pe care am luat-o in locul ei, desfiintand acel post, cum as putea sa o iau pe ea inapoi, pe acel post ?
Doar pentru faptul ca e insarcinata ? Daca acel post nu mai exista !!!

Ca persoana fizica, cum m-as putea declara in insolventa, in faliment, in reorganizare judiciara ?

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Oct. 2012
Daca nu ati primit niciun fel de certificat medical, atunci nu este vina dvs ca nu ati operat concediile medicale ale angajatului in cauza. Cred ca sigura solutie in acest caz ar fi sa incercati sa intrati in insolventa si apoi in reorganizare judiciara. Astfel veti putea inceta legal raporturile de munca cu respectivii salariati. Angajatul revenit din CCC de 2 ani in 2012 ar fi putut fi concediat, printr-o eventuala desfiintare a postului, el intrand in concediu sub incidenta OUG 148/2005 si deci neaplicandu-se interdictia de concediere dupa primele 6 luni. Cel de-al treilea salariat la fel, daca a intrat in CCC in 2010, i se poate dispune concedierea prin desfiintarea postului. Numai daca salariatii au intrat in CCC incepand cu 2011, atunci nu ii puteti concedia mai devreme de 6 luni de la revenire, cu exceptia cazurilor in care intervine reorganizarea judiciara sau falimentul.

In concluzie, eu vad trei solutii la problema dvs.: fie desfiintati cele doua posturi, cu acordarea preavizului legal de minim 20 de zile lucratoare, fie intrati in insolventa, caz in care, ca angajator, ar trebui sa aveti contributia platita la fondul de garantare si deci sa puteti plati salariile. Fie, puteti incerca, odata ce sunteti declarata in insolventa, sa declarati falimentul, parcurgand procedura legala. Caz in care vor putea fi incetate fara probleme contractele salariatilor. Incercati sa intrati in legatura si cu un avocat specializat in Drept Comercial si eventul si in Dreptul Muncii.

Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2024