ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Indemnizatie crestere copil cu handicap 3-7 ani


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am o fetita de 4 ani cu handicap grav cu asistent personal. Am beneficiat de indemnizatie crestere copil cu handicap 3-7 ani, in valoare de 450 lei pana in data de 01 noembrie, cand m-am angajat asistent personal la fetita mea. Nu avem alte venituri inafara de salariul meu ca asistent personal, grad de handicap si alocatie dubla. Se poate sa facem alt dosar pe numele sotului pentru indemnizatie? Si alta intrebare. Exista o lege care spune ca familia care are in grija un copil cu handicap este scutita de la plata impozitului pe masina, casa etc.De ce nu se aplica la primarii? Va multumesc.

Lavinia Codrea
 User  Lavinia Codrea
a intrebat la 11 Dec. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lavinia Codrea
 User Lavinia Codrea
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Dec. 2013
m-am exprimat gresit.imi cer scuze.in momentul cand m-am angaat asistent personal la copil am stiut ca trebuie sa renunt la indemnizatie,dar acum sotul doreste sa intre in CIC,nu eu.dar m-i s-a spus ca nu poate sotul sa intre pentru ca eu sunt angaata asistent personal.si avem optiunea ori eu angajata asistent personal,ori sotul cu CIC.deci sotul are dreptul la aceasta indemnizatie.va multumesc mult.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Lavinia Codrea la 12 Dec. 2013
Probabil dvs ati beneficiat de acest drept in temeiul legii 448/2006 actualizare care prevede ca:

Art. 12
(1) Persoana care are in ingrijire, supraveghere si intretinere un copil cu handicap beneficiaza, dupa caz, de urmatoarele drepturi:

b) concediu si o indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap in cuantum de 450 lei, pentru copilul cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani;

(3) De drepturile prevazute la alin. (1) si (2) beneficiaza, la cerere, unul dintre parinti, persoana careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei, persoana care a adoptat copilul sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, precum si persoana care a fost numita tutore, cu exceptia asistentului maternal profesionist.
(4) De drepturile prevazute la alin. (1) lit. a)-g) si la alin. (2) nu pot beneficia persoanele care au in acelasi timp si calitatea de asistent personal pentru acelasi copil sau care primesc indemnizatia prevazuta la art. 42 alin. (4).

Ceea ce inseamna ca dvs nu puteti beneficia de acest drept, dar sotul dvs ar putea pentru ca nu este si el incadrat ca asistent personal, doar dvs aveti aceasa functie. Or dvs spuneati ca sotul este cel care doreste sa intre in CIC iar acum reiese ca cererea ar fi a dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lavinia Codrea
 User Lavinia Codrea
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Dec. 2013
Cand am vrut sa depun dosarul pentru indemnizatie,doamna jurist mi-a spus ca nu se poate ca eu sa fiu angaata asistent personal la fetita si sotul sa primeasca indemnizatie pentru acelasi copil,doua drepturi nu se poate.nu mai stiu ce sa fac.daca puteti sa ma invatati ce sa le spun cand mai merg inca o data sa depunem dosarul.va multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Dec. 2013
Da, sigur ca se poate. Cat timp indeplineste conditiile de acordare a CIC, respectiv daca in cele 12 luni anterioare nasterii a realizat venituri impozabile, poate aplica pentru indemnizatie crestere copil de la 3 la 7 ani. Drepturile privind indemnizatia crestere copil si stimulentul de insertie se cuvin oricaruia dintre parintii firesti ai copilului.

Este scutita de plata impozitului persoana incadrata cu grad de handicap grav sau accentuat, si nu cea care are in grija o astfel de persoana. De aceea nu se aplica la primarii.

Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2024