ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Reducerea timpului de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Suntem in urmatoarea situatie: sindicatul impreuna cu conducerea, in urma consultarilor au cazut de accord sa reduca pentru toti angajatii timpul de munca de la 8 la 6 ore pe zi. din cauza dificultatilor economice. Binenteles ca se vor intocmi acte aditionale la CIM si se va cere acordul salariatilor. Dar cu salariul de incadrare ce se intampla? Se schimba si acesta in Revisal daca timpul de muca va fi de 6 ore?
De ex.un salariat are un salariu brut de incadrare transmis in Revisal de 1200 lei la un program de lucru de 8 ore.
La un program de 6 ore acesta se modifica? Multumesc!

Oprean Daniela
 User  Oprean Daniela
a intrebat la 10 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 14 Oct. 2013

Aveti in vedere si acest articol din codul muncii privind obligatiile partilor la schimbarea modificarile tipului de contract din norma intreaga cu timp partial si invers prin modificarea normei de munca.
Art. 107
(1) Angajatorul este obligat ca, in masura in care este posibil, sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca cu fractiune de norma la un loc de munca cu norma intreaga sau de a-si mari programul de lucru, in cazul in care apare aceasta oportunitate.
(2) Angajatorul este obligat sa informeze la timp cu privire la aparitia unor locuri de munca cu fractiune de norma sau cu norma intreaga, pentru a facilita transferurile de la norma intreaga la fractiune de norma si invers. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului.
(3) O copie a anuntului prevazut la alin. (2) se transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
(4) Angajatorul asigura, in masura in care este posibil, accesul la locuri de munca cu fractiune de norma la toate nivelurile.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Oct. 2013
Ambele perioade se dispuna in baza unor decizii, dupa ce se discuta in prealabil cu sindicatul sau reprezentantii, decizii ce se comunica prin semantura salariatilor.

Fiind perioade de suspendare, ele vor trebui operate in Revisal in termen de 20 de zile lucratoare de la data lor, asa cum prevede HG 500/2011.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Oct. 2013
Numai daca in actele aditionale va fi prevazut acest lucru, respectandu-se insa nivelul salariului minim brut in raport cu timpul lucrat. Daca angajatii nu semneaza actul aditional nu aveti cum sa le modificati permanent nici norma si nici salariul de incadrare.

Insa, dat fiind faptul ca va confruntati cu probleme de natura economica, potrivit ar fi sa dispuneti masura reducerii temporare a activitatii, cu plata unei indemnziatii de 75% din salariul de baza asa cum apare in Codul muncii republicat. Ceea ce inseamna ca veti putea face economii si nu va fi necesar sa va complicati cu actele aditionale, pentru ca apoi sa intocmiti alte acte de revenire la normla. Este perioada de suspendare pe parcursul careia salariatii se afla la dispozitia angajatorului, putand fi oricand dispusa reluarea activitatii. Daca acesta perioada se extinde pe mai mult de 30 de zile lucratoare, puteti dispune reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile, cu aplicarea reducerii salariale corespunzatoare. Este tot o perioada de suspendare, dispusa tot ca urmare a confruntarii cu problemele de natura economica, uneori chiar tehnologica.

Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
.......................
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
.......................
(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.


Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2024