ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Schimbare nume firma


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Astazi am reusit sa ajung la ITM unde am depus adresa de schimbare de nume firma, la care am atasat CUI-ul nou al societatii. Am intrebat in legatura cu incetarea suspendarii contractului de munca al salariatei aflate in cic. M-am interesat si la DGASPC. Intr-adevar ultima luna nu i se mai plateste salariatei indemnizatie, deoarece trebuie sa intre si tatal in cic. Curios mi s-a parut ca nu este o obligatie sa intre si tatal in CIC. Mi s-a spus la telefon ca daca nu vrea sa intre in concediu sa dea o declaratie. Oricum mama pierde o luna de indemnizatie. Chiar daca nu i se mai plateste indemnizatie ultima luna , salariata nu este obligata sa se intoarca la servici mai devreme cu o luna, contractul ramanand suspendat pana face copilul 2 ani. Este optiunea ei, daca vrea sa vina la servici mai devreme cu o luna.

Adaugata in: Studii de caz
Diana Miha
 User  Diana Miha
a intrebat la 11 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului diana miha la 11 Ian. 2013
Eu v-am redat ce prevede legea. Ea poate sa nu revina la lucru in acea luna, dar trebuie sa apara cumva in evidenta.

Poate ca cei de la ITM se bazeaza exclusiv pe alin. 4 al aceluiasi articol pe care vi l-am redat mai jos prevede ca pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta. Ceea ce inseamna ca ar trebui sa reia activitatea pentru ca s-ar aplica o singura situatie de acolo, si anume realizarea veniturilor.

Art. 16
(2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă ?ncep?nd cu ziua următoare celei ?n care:
a) beneficiarul este decăzut din drepturile părinteşti;
b) beneficiarul este ?ndepărtat, conform legii, de la exercitarea tutelei;
c) beneficiarul nu mai ?ndeplineşte condiţiile prevăzute de lege ?n vederea ?ncredinţării copilului spre adopţie;
d) beneficiarul nu mai ?ndeplineşte condiţiile prevăzute de lege ?n vederea menţinerii măsurii de plasament;
e) beneficiarul execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află ?n arest preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile;
f) copilul este abandonat ori este internat ?ntr-o instituţie de ocrotire publică sau privată;
g) beneficiarul a decedat;
h) ?n situaţia ?n care beneficiarul nu mai ?ndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 12;
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a ?mplinit v?rsta de un an, 2 ani, respectiv 3 ani ?n cazul copilului cu handicap;
j) se constată că timp de 3 luni consecutive se ?nregistrează mandate poştale returnate.
k) beneficiarul se află ?n situaţia prevăzută la art. 38 alin. (4).

Daca salariata este una din cele doua amintite in discutia anterioara, atunci se aplica prevederea fiind nascuti copiii dupa data de 1 martie 2012.

Indemnizatia este practic netransferabila, deci parintele aflat in CIC ar trebui sa inceteze concediul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Miha
 User Diana Miha
a raspuns la intrebare la 11 Ian. 2013
Deci eu azi am fost la ITM si am discutat despre aceasta problema. Mi s-a spus clar ca salariata are contractul suspendat pana face copilul 2 ani, chiar daca nu mai primeste indemnizatie ultima luna. Este doar optiunea ei daca vrea sa se intoarca mai devreme la servici.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 11 Ian. 2013
Ea poate solicita concediu fara plata, sau poate relua activitatea, are la indemana cele doua optiuni. Nu ar avea cum sa stea in continuare in concediu pentru ca dreptul este netransferabil.

HG 57/2012 pentru moficarea HG 52/2011 prevede ca:

4. Dupa articolul 4 se introduce un nou articol, articolul 4^1, cu urmatorul cuprins:
?Art. 4^1. -(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna
(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului."

Trebuie avut in vedere si faptul ca aceasta prevedere se aplica numai pentru copiii nascuti incepand cu 1 martie 2012. Daca nasterea a avut loc anterior acestei date, nu se aplica prevederea.

Art. 11 - OUG 111/2010
Dreptul la concediul pentru creşterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acordă pe bază netransferabilă persoanelor ai căror copii se nasc ?ncep?nd cu data de 1 martie 2012, precum şi celor aflate ?n situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2), ?ncep?nd cu această dată, ?n situaţia ?n care ambele persoane din familia respectivă ?ndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, după cum urmează:
a) cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) ?n situaţia ?n care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care ?i revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu ?n locul acesteia.

Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2024