ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

transfer indemnizatie de somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

va contactez pentru a-mi clarifica nisete detalii despre transferul indemnizatiei de somaj dintr-o tara UE in Romania sau despre o aplicatie directa pentru indemnizatia de somaj in Romania tinand cont ca in ultimii 8 ani am lucrat intr-o tara membra UE.
Astfel ca as dori sa stiu ce acte sunt necesare, care este procedura de aplicatie si/sau transfer si cat timp poate dura acest process pentru ambele situatii posibile.
Pentru acesta detaliez in cele ce urmeaza situatia in care ma aflu:
- de ca 8 ani lucrez in Marea Britanie. Contractul meu se va termina in luna septembrie si as dori sa revin in tara cel putin temporar cat voi fi in cautarea uni nou loc de munca. Inainte de a fi angajata in tara cu rezidenta temporara am fost inregistrata/angajata in Romanaia ca cercetator doctorand cu frecventa de catre o universitate din anul 2002 pana in anul 2005, caz in care cred ca s-au platit contributiile catre somaj.
Ma gandesc sa pun o aplicatie de indemnizatie pentru somaj aici in tara de rezidenta temporara pentru timpul in care voi cauta un alt loc de munca. Conform legislatiei tarii unde ma aflu este posibil un transfer al acestei indemnizatii dupa prima luna de somaj insa acest transfer imi asigura un maxim de 3 luni de indemnizatie din tara unde am rezidenta temporata in Romania.
Spuneti-mi va rog:
- este mai simplu sa fac aplicatia direct in Romania? de ce acte as avea nevoie de aici pentru aplicatia directa in Romania - fara transfer.
- daca voi face aplicatia de transfer in Romania unde sunt resident permanent, de ce acte as avea nevoie pentru transfer si daca se va putea prelungi perioada de indemnizatie pana la 12 luni (considerand ca sunt un campul muncii de 11 ani - daca se ia in calcul si perioada lucrata la univesitate ca doctorand, va rog sa imi confirmati sau infirmati acesta din urma).
Adaug ca pe parcursul acestei perioade de 11 ani sunt 2 perioade scurte de ca 3 luni in care nu am lucrat fiind intre contracte si in care nu am accesat nici un fel de ajutor financiar de la nici unul dintre state.
Multumesc anticipat!

Cu respect,
LBT

Tb L
 User  Tb L
a intrebat la 10 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ana Badescu
 User Ana Badescu
a raspuns la intrebare la 15 Sep. 2013
Transferul prestatiilor de somaj din Anglia in Romania se poate face pe o periooada de 3 luni, cu drept de prelungire pana la 6 luni, daca sunt ?ndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii :
- aveti dreptul la indemnizatia de somaj in tara in care ati ramas somer;
- va aflati in somaj total nu partial sau intermitent;
- va cautati un loc de munca in tara in care solicitati transferul indemnizatiei de somaj;
- daca depasiti perioada de 3 luni pentru a solicita prelungirea termenului trebuie sa dovediti ca aveti o sansa reala de a obtine un loc de munca in Romania. In situatia in care nu vă puteţi ?ntoarce ?n termen de 3 luni, contactaţi oficiul de ocupare a forţei de muncă din Anglia, ?nainte de ?mplinirea termenului, pentru a solicita o prelungire. Dacă răm?neţi ?n străinătate peste 3 luni, fără să vă găsiţi un loc de muncă şi fără să obţineţi o prelungire, vă veţi pierde dreptul la prestaţiile de şomaj;
- figurati in evidenta Oficiului de ocupare a fortei de munca din Anglia de cel putin patru saptamani;
- ati obtinut formularul U2 (autorizaţie care vă permite să primiţi ?n continuare indemnizaţia de şomaj ?n timp ce vă căutaţi un loc de muncă ?n Romania) emisa de Oficiul de ocupare a fortei de munca sau alta institutie de securitate sociala competenta din Anglia;
- la sosirea in Romania, in termen de 7 zile, va inscrieti in evidenta Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si depuneti formularul U2;
- vă supuneţi controalelor prevăzute pentru solicitanţii de indemnizaţii de şomaj din Romania, ca şi cum aţi primi indemnizaţia din ţara respectivă.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Tb L
 User Tb L
a raspuns userului Ioana Popa la 12 Aug. 2013
Multumesc!

Cu respect,
LBT
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 12 Aug. 2013
Nu cred ca puteti face acest lucru fara transferarea contributiei, pentru ca aici figurati fara stagiu minim de cotizare, neplatiti contributie la somaj. Va recomand cel mai bine sa luati legatura direct cu cei de la Agentia de somaj, ei va vor indruma ce sa faceti. Normal ar fi sa aveti stagiu aici, legea nu prevede acordare indemnizatiie de somaj in Romania pentru persoane care au lucrat in alta tara si au platit contributia acolo. Cel mult puteti incerca sa solicitati in Anglia acest drept.

Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2024