ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Care sunt conditiile de acordare a tichetelor de masa


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Poate angajatorul introduce in contractul colectiv de munca reguli privind acordarea tichetelor? Cum ar fi daca are concediu medical, nemotivate , invoite sa nu i se acorde tichete de masa deloc. Sau daca nu are 2 luni de activitate in societate sa nu primeasca tichete, abia dupa 2 luni sa le primeasca.


Padurean Milca Andreea
 User  Padurean Milca Andreea
a intrebat la 21 Apr. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Padurean Milca Andreea
 User Padurean Milca Andreea
a raspuns userului adriana iancu la 03 Oct. 2016
Poate angajatorul sa refuze sa acorde tichete unui salariat, daca el intruneste toate conditiile legi si cele stabile in CCM sau ROI? Nu vrea sa le acorde pt. ca nu este obligat(da la cine vrea), este posibil asa ceva? Are dreptul sa le dea dupa bunul plac?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 22 Apr. 2016
Angajatii pot primi tichete de masa pentru locul unde se afla functia de baza, doar pentru acele zile in care sunt prezenti la munca (art. 6 alin. (1) din Legea 142/1998 ).
Regulile de stabilire a salariatilor care beneficiaza de tichete de masa si conditiile de acordare a acestora sunt prevazute in HG 23/2015 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conform art. 2 din acest act normativ angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legale constituite sau cu reprezentantii salariatilor, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa.
Art. 2
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suprotului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.
In ceea ce priveste invoirea, aceasta nu este reglementata legal. Se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale si nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca.
Prin urmare, nefiind suspendat contractul nu se inregistreaza in Revisal, dar se plateste pentru ca nu exista invoire neplatita.
Prin urmare invoirea nu poate afecta numarul de tichete acordate.

Alte intrebari despre Tichete

TOP RASPUNSURI 2024