ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ni se pot oprii bonurile de masa de catre sefa de magazin?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Lucrez la un supermarket si sefa ne tot ameninta ca daca nu facem curatenie ( e obsedata de asta ) ne opreste din bonuri sau chiar toate bonurile. In conditiile in care facem mai multe servicii in unul singur ( casieri, lucratori comerciali si femei de servici ) . Doresc sa stiu daca legal poate face asa ceva .
Multumesc.

Adaugata in: Tichete Tichete
C Laura
 User  C Laura
a intrebat la 21 Apr. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 21 Apr. 2015
Nu este legal. Sanctiunile disciplinare sunt expres prevazute de lege. Angajatorul nu poate aplica o alta sanctiune decat cele prevazute la art 248 din Codul muncii.
Art. 248. [sanctiunile disciplinare; radierea de drept]
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10 la suta
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10 la suta
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
(3) Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Petrescu Silviu
 User Petrescu Silviu
a raspuns la intrebare la 21 Apr. 2015
Legal este ca dumneavoastra sa prestati activitatea pentru care sunteti angajata si consemnata in fisa postului, daca in fisa postului aveti trecute si activitati secundare trebuie sa le indepliniti. Fisa postului se elibereaza odata cu contractul de munca. Abaterile disciplinare si modul in care sunt puse in practica sanctiunile sunt prevazute in Regulamentul de ordine interioara a unitatii unde lucrati. Daca acolo este mentionat faptul ca la unele abateri disciplinare sau refuzul prestarii unei activitati prevazute in fisa postului se sanctioneaza prin retinerea bonurilor de masa, poate sa o faca.

Alte intrebari despre Tichete

TOP RASPUNSURI 2024