ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Recalculare indemnizatie crestere copil cu tichete de masa si tichete cadou


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Am fost in CIC din luna august 2011 pana in luna mai 2013. La intocmirea adeverintei de salariat nu au fost prinse valorile de la tichetele de masa si tichetele cadou. Am facut cerere de recalculare, mi s-a spus ca mi se vor acorda acei banuti dar fara valorile aferente tichetelor cadou primite cu ocazia Craciunului si Pastelui.
Conform articolului 55 din legea 571/2003 coroborata cu cu HG 44/2004:
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.
k) orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii.
Norme metodologice
(3) Avantajele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), primite în legătură cu o activitate menţionată la alin. (1) şi (2) includ, însă nu sunt limitate la:
a) utilizarea oricărui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, în scop personal, cu excepţia deplasării pe distanţă dus-întors de la domiciliu la locul de muncă;
b) cazare, hrană, îmbrăcăminte, personal pentru munci casnice, precum şi alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un preţ mai mic decât preţul pieţei;
c) împrumuturi nerambursabile;
d) anularea unei creanţe a angajatorului asupra angajatului;
e) abonamentele şi costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, în scop personal;
f) permise de călătorie pe orice mijloace de transport, folosite în scopul personal;
g) primele de asigurare plătite de către suportator pentru salariaţii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul plăţii primei respective, altele decât cele obligatorii;
h) tichete-cadou acordate potrivit legii.
(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.
Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei.
Normele metodologice pentru aplicarea art. 55 alin. (3) din Codul fiscal astfel cum au fost completate prin HG 791/2010 vin sa precizeze, la pct. 70 lit. i), faptul ca indiferent daca angajatorul va acorda tichete cadou pentru destinatiile si in cuantumul prevazut de art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal , acestea vor fi tratate ca venituri asimilate salariilor si impozitate precum orice avantaje in natura.

Fiind considerate avantaje impozabile, se vor cumula in luna in care se acorda in vederea impozitarii cu celelalte venituri de natura salariala acordate. Astfel, indiferent de suma si indiferent de destinatie, tichetele cadou reprezinta avantaje impozabile si se vor cumula in luna in care se acorda in vederea impozitarii cu celelalte venituri de natura salariala acordate.

Este corect sa se calculeze cu valoarea tichetelor cadou sau fara aceasta valoare?

Adaugata in: Tichete
Adriana Zaman
 User  Adriana Zaman
a intrebat la 03 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Iul. 2013
In OUG 111/2010 la art. 3 regasiti prevazute veniturile care intra in calculul indemnizatiei pentru crestere copil. Ar trebui intr-adevar sa intre si tichetele cadou pentru ca sunt incluse in salariul brut. Este o gresala din partea celor care v-au dat acest raspuns, probabil nu cunosc destul de bine prevederile legii.

Art. 3
(1) Veniturile din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole prevăzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 46,art. 55 alin. (1) şi (2) şi art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit.
(2) Veniturile care se iau ?n considerare pentru stabilirea nivelului indemnizaţiei pentru creşterea copilului reprezintă, după caz:
a) suma ?ncasată de persoana ?ndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţă ?ntre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni şi a deducerii personale acordate pentru luna respectivă şi contribuţiile la fondurile de pensii facultative, precum şi cotizaţia sindicală plătită ?n luna respectivă pentru veniturile din salarii, la locul unde se află funcţia de bază;
b) suma ?ncasată de persoana ?ndreptăţită, rezultată după aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenţă ?ntre venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora, pentru veniturile obţinute ?n celelalte cazuri;
c) suma ?ncasată de persoana ?ndreptăţită, calculată potrivit legii de către plătitorul acesteia, pentru perioadele prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6);
d) suma ?ncasată de persoana ?ndreptăţită care realizează venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestuia sau sunt considerate neimpozabile;
e) suma rezultată după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activităţi independente determinat ?n condiţiile legii;
f) suma rezultată după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net din activităţi agricole determinat ?n condiţiile legii.
(3) Pentru persoanele care realizează venituri din salarii, solde/salarii din funcţie, venitul brut reprezintă salariul de bază, indemnizaţii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii.
(4) ?n cazul ?n care o persoană realizează concomitent venituri supuse impozitului din mai multe surse, se vor lua ?n calcul toate veniturile lunare ?ncasate de aceasta.
(5) ?n situaţia prevăzută la art. 2 alin. (6), dacă persoana realizează concomitent venituri supuse impozitului at?t ?n ţară, c?t şi ?n statele care aplică Regulamentul, se iau ?n calcul doar veniturile realizate ?n ţară.

Mergeti si cu acest articol la cei care v-au dat raspunsul si resolicitati acordarea drepturilor asa cum trebuie. Daca vi se refuza in continuare drepturile, le puteti cere in instanta pentru ca vi se cuvin.

Alte intrebari despre Tichete

TOP RASPUNSURI 2024