ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

tichete


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


La o societate nu se acorda tichete de masa. Salariul orar este in jur de 4 lei. Daca lucrezi sambata sau duminica nu apari pontat, nu se platesc ore suplimentare, in schimb iti da 4 bonuri de masa. Salariatul pierde, pierde si statul, nu exista premisele unei evaziuni fiscale? Ce-i de facut?

Adaugata in: Tichete
Constantin Burada
 User  Constantin Burada
a intrebat la 02 Sep. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Sep. 2012
Acordarea tichetelor de masa nu este obligatorie, ci este strict la latitudinea angajatorului, acesta fiinde cel care decide daca se platesc sau nu astfel de benefiii salariatilor, tot el stabilind si criteriile de acordare a lor (in unele cazuri sunt acordare in raport cu performanta, dar destul de rar).

Salariul nu poate fi unul orar, in contract trebuie sa aveti un salariu de baza lunar si nu pe ora, calculat in functie de norma de lucru lunara negociata in contract. Daca sunteti incadrat cu norma intreaga si salariul brut corespunzator unei ore lucrate este de 4 lei, nu este in regula, pentru ca nu se respecta legea privind salariul minim pe economie, 700 de le i brut, respectiv 4,13 lei brut / ora. Daca insa acesta este salariul net, atunci angajatorul este in legalitate.

Zilele de sambata si duminica lucrate se compenseaza cu un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv aplicabil sau cel individual. In plus, salariatul care lucreaza in week-end beneficiaza de alte doua zile consecutive din saptmana drept repaus saptmanal, angajatorul respectand astfel prevederile Codului muncii referitoare la acordarea repausului saptamanal. Legea nu stabileste insa cuantumul sporului pentru week-end, lasand la latitdinea angajatorului alegerea nivelului acestuia. Nu ar trebui sa primiti tichete de masa, ele nu reprezinta spor la salariu, ci adaos. Iar pentru acest tip de beneficii nu se platesc contributii, ci doar impozit.

Faceti o sesizare catre ITM pentru nerespectare prevederilor legale referitoare la repausul saptamanal si eventual la salariu, daca salariul de incadrare este sub cel minim brut pe tara stabilit prin Hotarare de Givern, pentru norma intreaga de lucru.

Alte intrebari despre Tichete

TOP RASPUNSURI 2024