ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Nelamuriri cu privire la sambete lucrate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Daca avem un CIM cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca de 8h/zi si 40h/saptamana (L-V) si cel putin odata pe luna 4 ore lucrate sambata de la 10:00 - 14:00 (pt. care se acorda liber in ziua de luni imediat urmatoare sambetei lucrate + un spor de weekend valoare fixa).
Cum se interpreteaza?

1. Cele 4 ore lucrate sambata se considera ore suplimentare, avand in vedere ca sunt depasite cele 40h/saptamana specificate in CIM?

2.Putem considera ca acordand liber in zilele de duminica si luni imediat urmatoare respectam dreptul la 48 ore consecutive libere (pt. munca in weekend) si la compensarea celor 4 ore lucrate sambata (in conditiile in care se asimileaza muncii suplimentare)?

3. Ce este un CIM cu timp de lucru inegal? Imi puteti da un exemplu?

Multumesc!

Laura Necula
 User  Laura Necula
a intrebat la 12 Iul. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Necula
 User Laura Necula
a raspuns userului adriana iancu la 19 Iul. 2016
Buna ziua,

Daca intr-un CIM cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca de 8h/zi si 40h/saptamana sunt specificate urmatoarele: ''repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: de luni pana vineri intre orele 09.30 -18.30 cu pauza de masa de 1 ora; cel putin o data pe luna, intre orele 10.00 ?? 14.00, sambata. Pentru acestea din urma, se va acorda liber in ziua de luni imediat urmatoare sambetei lucrate plus spor de weekend valoare fixa X lei''.

Sunt respectate prevederile legale din codul muncii?
Din raspunsul dvs anterior inteleg ca nu sunt considerate ore suplimentare.... si vroiam sa ma ajutati cu un raspuns concret pentru paragraful de mai sus.

Multumesc frumos.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 13 Iul. 2016
1. Nu sunt ore suplimentare.Zilele de repaus saptamanal nu se compenseaza in regim de ore suplimentare, decat in anumite conditii, iar salariatul nu poate fi privat de dreptul la repausul saptamanal.
2. Da, este corect sa acordati zile libere duminica si luni.
Pentru munca in zilele de repaus saptamanal se acorda spor, care este obligatoriu, nu optional, iar salariatul va primi alte doua zile consecutive din saptamana drept repaus saptamanal.
3.Potrivit dispozitiilor Codului muncii nu exista obligativitatea desfasurarii muncii in baza unui contract individual de munca cu timp partial dupa un program stabilit la un numar egal de ore de lucru pe zi, asa incat este posibil un program de lucru inegal in cazul acestui tip de contract.
In cazul unui contract individual de munca cu timp partial nu este obligatoriu ca programul de lucru sa fie stabilit astfel incat salariatul cu fractiune de norma sa presteze activitate zilnic sau saptamanal dar norma sa de munca nu trebuie sa atinga limita de 40 de ore pe saptamana sau 170 de ore pe luna.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024