ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum se modifica pontajul daca se micsoreaza lucrul, nu si salariul?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua... Pentru doua contracte CIM cu timp partial (3 ore) programul de lucru este intre orele 9:30-12:30, zi de zi. Clientii insa nu prea vin deloc in prima jumatate a lunii si vin dupa, cand au bani din pensii, salarii etc. Angajatorul doreste sa introduca un program nou: in primele 10 zile ale lunii se va lucra numai martea si joia tot intre orele 9:30-12:30, restul lunii (ziua 11 pana la sf. lunii) programul obisnuit 9:30-12:30, fara a micsora salariile. Deci nu se lucreaza in plus, ci se lucreaza mai putin, remuneratia fiind aceeasi. Cum se procedeaza cu pontajul? Trebuie trecute ore mai multe in zilele in care se lucreaza pt ca sa iasa numarul de ore lunar, chiar daca efectiv nu se va lucra dupa ora 12:30? Se va ramane peste program chiar daca nu se justifica, doar pentru ca sa fie cum e scris in pontaj? Sa fie lucrul exact ca in pontaj si atunci diferenta o trecem pe sporuri ocazionale? Cum e corect (legal)?

Adaugata in: Timp de munca Pontaj
Laura Dobrescu
 User  Laura Dobrescu
a intrebat la 03 Apr. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Laura Dobrescu
 User Laura Dobrescu
a raspuns userului Ioana Popa la 03 Apr. 2013
Scuze. Poate nu am fost suficient de clar.

In primele 10 zile ale lunii, se va lucra NUMAI martea si joia, de exemplu acum in aprilie pana in data de 11 aprilie, s-ar lucra numai in zilele de 02.04, 04.04 si 09.04, adica 5 zile mai putin. Din 11 aprilie inclusiv, pana la 30 aprilie program zilnic. Codul muncii interzice ore suplimentare la CIM partial, dar nu interzice ore mai putine. Ce nu e interzis este permis in lege, corect? Cu atat mai mult pentru ca e o masura in favoarea angajatilor si fiind pastrata remuneratia la acelasi nivel, inseamna ca si statul primeste portia de impozite si contributii la fel.

Intrebarea mea se referea la pontaj in aceasta situatie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Apr. 2013
Nu vad nicio diferenta intre programele mentionate de dvs si cel pe care il desfasoara in prezent salariatii.

Salariatii cu timp partial nu pot presta munca suplimentara iar aceasta interdictie ar trebui sa se regaseasca in cuprinsul contractului de munca. Daca in contract nu apare acest lucru, atunci se considera CIM incheiat pentru norma intreaga (vedeti Codul muncii republicat, Art. 105):

(1) Contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3) , urmatoarele:
a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
(2) In situatia in care intr-un contract individual de munca cu timp partial nu sunt precizate elementele prevazute la alin. (1), contractul se considera a fi incheiat pentru norma intreaga.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024