ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Cum se poate reduce programul de lucru?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

As avea nevoie de un program de lucru mai redus, de ex 6 ore in loc de 8. Va rog sa imi spuneti care ar fi posibilitatile de punere in practica a acestei doleante.
Trebuie facut un act aditional si se recalculeaza salariul? Poate angajatorul sa imi refuze cererea?
Ma gandeam si la optiunea de a lucra de acasa cele 2 ore(se mai practica in firma noastra, dar nu constant si as putea lucra la ore mai flexibile si datorita naturii jobului), pentru a nu crea acte in plus, dar acest lucru cred ca ar fi doar la mica intelegere.
Ce ma sfatuiti?
Si, daca voi dori sa revin la program de 8 ore, are angajatorul vreo obligatie sa accepte revenirea la program normal?

Va multumesc anticipat.

M M
 User  M M
a intrebat la 16 Iun. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului m m la 17 Iun. 2014
Cu multa placere, succes!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
M M
 User M M
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Iun. 2014
Va multumesc pentru raspuns!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Iun. 2014
Ceea ce solicitati dvs este un program de lucru individualizat, pe care angajatorul il poate accepta sau nu. Din relatarea dvs reiese ca programul de lucru ar ramane acelasi, de 8 ore, cu 6 ore in unitate si 2 ore acasa, deci norma din contract nu s-ar modifica. Ce s-ar schimba insa ar fi modalitate de distribuire a lui si aplicarea efectiva. Iar aici aveti doua posibilitati. Fie se merge pe practica la nivelul unitatii, care daca apare in RI sau in CCM este perfect, poate fi pusa in aplicare in baza acestor documente. Fie vi se poate incheia un act aditional la CIM prin care sa vi se stabileasca programul individualizat.

Art. 118
(1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.
(2) Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca.
(3) Durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.
(4) Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor art. 112 si 114.

Art. 112
(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
(2) In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.


Art. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3) , dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)-(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.

Tineti cont insa de faptul ca angajatorul poate refuza aceasta solicitare, insa sansele de a o accepta sunt la fel de mari. Intocmiti o cerere scrisa si inaintati-o angajatorului, iar in continutul ei precizati expres ca doriti un astfel de program, personalizat, cum anume l-ati dori impartit, si eventual pe ce perioada de timp. Si negociati apoi cu el conditiile efective.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 16 Iun. 2014
Art. 107 din codul muncii republicat
(1) Angajatorul este obligat ca, in masura in care este posibil, sa ia in considerare cererile salariatilor de a se transfera fie de la un loc de munca cu norma intreaga la unul cu fractiune de norma, fie de la un loc de munca cu fractiune de norma la un loc de munca cu norma intreaga sau de a-si mari programul de lucru, in cazul in care apare aceasta oportunitate.
(2) Angajatorul este obligat sa informeze la timp cu privire la aparitia unor locuri de munca cu fractiune de norma sau cu norma intreaga, pentru a facilita transferurile de la norma intreaga la fractiune de norma si invers. Aceasta informare se face printr-un anunt afisat la sediul angajatorului.
(3) O copie a anuntului prevazut la alin. (2) se transmite de indata sindicatului sau reprezentantilor salariatilor.
(4) Angajatorul asigura, in masura in care este posibil, accesul la locuri de munca cu fractiune de norma la toate nivelurile.


Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024