ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

durata timpului de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Firmele care ofera servicii de paza nu lucreaza tot dupa Codul Muncii? Sunt regelemntari speciale pentru firmele de paza in Codul Muncii?

Art. 112

(1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
In multe din firmele de paza, cei agajati ca agenti de paza, agenti de interventie, lucreaza dupa urmatorul program:

1. Permanet au programul: 24 ore lucreaza - 48 ore libere = 240 ore lunar!

Din cate stiu eu angajatul poate lucra maxim 12 ore dupa care obligatoriu are dreptul la 24 ore libere. E corect?

2. Permanet au programul: 12 ore lucreaza - 24 ore libere = 240 ore!

La acest program apare intrebarea: Unde este repaosul de 2 zile consecutive?

Daca art. 112 (1) se aplica si firmelor de paza, atunci cum angajeaza firmele de paza pe aceste 2 programe de lucru mai sus mentionate? Ei presupun ca angajatii isi da acordul implicit ca vor efectua cate ore suplimentare le vor cere?

Daca angajatii lucreaza 240 in fiecare luna  = 60 ore pe saptamna, nu se incalaca si exceptia de la codul muncii privind orele suplimentare cu maxim 48 ore pe saptamana pe o perioada de 4 luni?

Cat de legal e un anunt de angajare "angajam agenti de paza, program 24/48"?

Adaugata in: Timp de munca
Vasile Gheorghe
 User  Vasile Gheorghe
a intrebat la 12 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Aug. 2012
Toti angajatorii care incadreaza salariati prin contract individual de munca functioneaza dupa Codul muncii, daca incadrarea nu se face prin alta forma contractuala. Indiferent de domeniul de activitate al firmei.

Programul de 12 ore intr-adevar trebuie sa fie urmat de 24 de ore repaus, insa exsita si exceptii, asa cum este cazul unui medic spre exemplu, care poate lucra ziua si apoi intra in garda. Insa aici exista legi speciale.

Programul de tipul 12/24 este norma intreaga distribuita inegal, insa in aceasta norma ar trebui sa existe doua zile consecutive de repaus saptamal, in mod obligatoriu, chiar daca programul are si fractiuni tip 24/48. Numarul de ore pe care il efectuati dvs in acest moment, dupa cum am mai discutat, depaseste norma intrega, aveti astfel pe luna un numar de ore suplimentare care trebuie compensate prin liber sau spor. Mai mult, munca suplimentara se efectueaza numai cu acordul salariatului, daca nu este vorba de situatii de forta majora. Insa pe langa acest aspect, inteleg ca vi se refuza si dreptul la repaus saptamanal, ceea ce iarasi nu este in regula. Dvs., ca orice alt salariat pana la urma, trebuie sa aveti un repaus saptamanal de minim 2 zile consecutive asa cum prevede legea. Lucrul in weekend se compenseaza cu un spor la salariu si se acorda alte zile drept repaus.

Faceti o sesizare catre ITM, asa cum am mai mentionat, pentru rezolvarea acesti situatii, daca pe cale amiabila, prin discutie cu angajatorul, nu se poate.


Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024