ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Exista o limitare a orelor de noapte efectuate intr-o luna?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Pentru un lucrator cu timp inegal, cu munca in ture, exista o limitare a orelor de noapte efectuate intr-o luna?
Adica din 168 ore total intr-o luna pot fi 120 ore efectuate pe tura de noapte si restul pe tura de zi? cu plata sporului de noapte afferent, evident.
Deci, intrebarea mea este daca exista o limitare a numarului de ore lucrate pe tura de noapte, intr-o luna pentru o persoana.

Multumesc!

Nana Oana
 User  Nana Oana
a intrebat la 18 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nana Oana
 User Nana Oana
a raspuns la intrebare la 18 Oct. 2013
Da, toate celelalte conditii sunt indeplinite, examene medicale si plata sporuri.

Multumesc mult pentru raspuns!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Oct. 2013
Pentru salariatii care urmeaza sa efectueze munca de noapte cu regularitate trebuie efectuat un examen medical prealabil si informat ITM daca unitatea desfasoarea cu regularitate acest tip de program.

Codul muncii republicat - Legea 53/2003:

Art. 125
(1) Munca prestata intre orele 22,00?6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
(3) Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.
(4) Durata normala a timpului de lucru pentru salariatii de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca nu va depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore decat in cazul in care majorarea acestei durate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior.
(5) In situatia prevazuta la alin. (4), angajatorul este obligat sa acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.
(6) Angajatorul care, in mod frecvent, utilizeaza munca de noapte este obligat sa informeze despre aceasta inspectoratul teritorial de munca.

Art. 126
Salariatii de noapte beneficiaza:
a) fie de program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza;
b) fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Art. 127
(1) Salariatii care urmeaza sa desfasoare munca de noapte in conditiile art. 125 alin. (2) sunt supusi unui examen medical gratuit inainte de inceperea activitatii si, dupa aceea, periodic.
(2) Conditiile de efectuare a examenului medical si periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al ministrului sanatatii.
(3) Salariatii care desfasoara munca de noapte si au probleme de sanatate recunoscute ca avand legatura cu aceasta vor fi trecuti la o munca de zi pentru care sunt apti.

Art. 128
(1) Tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte.
(2) Femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 18 Oct. 2013
Da, se poate si asa, este legal, cat timp respectati si prevederile referitoare la repausul periodic si saptamanal.

Pentru o tura, fie ea de zi sau de noapte, salariatul nu poate lucra mai mult de 12 ore, caz in care are dreptul la un repaus ulterior de 24 de ore.

Munca de noapte este considerata cea efectuata in programul 22:00 - 06:00 deci numai orele lucrata in acest interval pot fi compensate ca munca de noapte si daca numarul orelor lucrate noaptea este de minim 3 din durata programului normal de lucru, adica din 8 ore. Orice activitate prestata in afara acestor ore intra la categoria program de zile. Important este sa va asigurati si ca acesti muncitori nu lucreaza in izolare.


Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024