ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Liber pentru munca in zile de sarbatoare legale care pica sambata sau duminica


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


In situatia în care un angajat lucreaza intr-o zi de sarbatoare legala ce pica sambata sau duminica va beneficia de prevederile referitoare la zilele de repaus saptamanal sau de cele referitoare la lucrul in zile de sarbatoare? Care este justificarea pentru solutia aleasa?

Va multumesc

Acsinescu Viorel
 User  Acsinescu Viorel
a intrebat la 10 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 24 Apr. 2014
Nu are nicio legatura cronologia acestor HG cu compensarea zilelor de sarbatoare legala si repaus lucrate. Acest lucru se face in baza Codului muncii si a legilor speciale, si nu a HG mentionata. Daca persoana lucreaza in acea zi si nu i se poate acorda o alta zi libera in schimb va fi platita, nu exista in lege o astfel de excludere precum cea precizata de dvs, chiar daca aparent este logica. Daca ar fi asa cum spuneti atunci prima zi de Pasti pe care am folosit-o ca exemplu nu ar avea ce cauta in discutie si nici in lege, ca zi in care se poate lucra. Zi ce cade, fara exceptie, doar duminica, repet (desi nu imi place sa o fac, dar ma vad nevoita). Sigur ca se poate ajunge inclusiv la ore suplimentare, dar din nou, nu vad de ce nu ati compensa ambele tipuri de lucru. Vorbim de ziua de repaus lucrata, suprapusa cu o zi de sarbatoare legala. Dupa logica expusa de dvs. atunci nici ziua de repaus ar trebui sa nu mai existe in program. Reganditi situatia si veti vedea ca nu are ancordare in realitate acest rationament. Pentru repausul saptamanal lucrat se acorda alte doua zile libere consecutiv, iar pentru zilele de sarbatoare lucrate legea prevede doar doua modalitati posibile de compensare: spor de 100% sau liber platit. Una din doua. Acea zi care tine locul duminicii lucrate ca repaus nu are rol si de zi libera pentru sarbatoarea lucrata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Apr. 2014

HG 871 201
Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2014, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 850 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna in anul 2014, reprezentand 5,059 lei/ora
(2) Incepand cu data de 1 iulie 2014, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna in anul 2014, reprezentand 5,357 lei/ora.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Apr. 2014
hg 23 din 2013
Art. 1. -
(1) Incepand cu data de 1 februarie 2013, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 750 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezentand 4,44 lei/ora
(2) Incepand cu data de 1 iulie 2013, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 800 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore in medie pe luna in anul 2013, reprezentand 4,74 lei/ora.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Apr. 2014
Doamna Popa I ,
Veti vedea ca pentru fiecare an prin HG care stabileste salariul minim brut pe tara difera media lunara a numarului de ore pentru anul pentru care se dau aceste hotarari tocmai pe considerentul prezentat in raspunsul dat.Va rog luati in cronologie ultimele HG si veti constata ce sustin .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 11 Apr. 2014
Art. 139
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
..............
prima si a doua zi de Pasti; (nota: prima zi este intotdeauna intr-o duminica, fara exceptie).
..................
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Art. 140
Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Art. 142
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Sugerati destul de frecvent incalcarea legii si sugerati anumite proceduri care nu exista nicaieri, in niciun act normativ. In HG 871 s-a stabilit o medie lunara a orelor lucratoare. Se poate intampla sa apara munca suplimentara, ce facem, nu o mai compensam?! Incercati sa respectati totusi legea, e pacat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [3]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 10 Apr. 2014
Prin Hg 871 din 2013 este stabilit numarul mediu de ore lunar pentru anul 2014 , hotarare in baza careia se stabileste si salariul minim pșe economie ,Pentru determinarea numarului mediu de ore lunar se au in vedere nr. de zile de repaus saptamanal din an respectiv , sambate si duminici si sarbatorile legale care cad in cursul saptamanii.Prin urmare atunci cand sarbatoarea legala cade sambata sau duminica se recompenseaza ca zi de repaus saptamanal si nu si ca sarbatoare legala.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Apr. 2014
Se va considera munca derulata in timpul repausului saptamanal, in principal, si va fi tratata ca atare ziua respectiva. Ceea ce inseamna ca salariatul va beneficia de spor de weekend conform CCM sau CIM si alte doua zile libere consecutive din saptamana drept repaus. Angajatorul poate, pe langa aceasta abordare, sa ia in considerare si ziua de sarbatoare legala ca zi lucrata si sa o compenseze corespunzator. Legea nu prevede limitari in acest sens si nu precizeaza ca nu poate fi compensata in ambele moduri, cat timp se suprapune ziua de sarbatoare cu o zi de weekend. Prevede inca ca zilele de sarbatoare legala lucrate ar trebui compensate atunci cand salariatul lucreaza in timpul lor. Prima zi de Paste se suprapune intotdeauna cu o zi de duminica, dar exista salariati care lucreaza in timpul ei. Acestia ar trebui sa fie compensati pentru munca in timpul zilelor de sarbatoare legala dar si pentru repausul saptamanal lucrat, in aprecierea mea.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024