ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Munca de noapte si examenul medical aferent


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!


Lucrez ca oficiant telefoane intr-un call center de aproximativ opt luni, iar acum 3-4 luni am inceput sa lucrez si in turele de noapte, la dorinta mea, intrucat voiam sa vad cum ma descurc. Inainte de angajare, am fost la examenul medical obligatoriu. Pe fisa de identificare a factorilor de risc profesional nu era insa mentionat ca ar urma sa lucrez in ture de noapte, iar personalul HR ne-a spus ca daca medicul ne intreaba de munca de noapte, sa-i spunem ca nu este cazul deocamdata. Dupa controlul initial nu am mai fost la medicina muncii deloc, insa am fost programat sa lucrez de noapte. Intrebarea mea este: daca pe fisa mea de aptitudini nu este specificat daca sunt apt sau nu pentru munca de noapte (nu este nici mentionat ca sunt apt, nici ca as fi inapt/inapt temporar/apt conditionat), munca de noapte se desfasoara in conditii legale? Are angajatorul voie sa ma programeze pentru munca de noapte?

Multumesc!

Cristian Cerchez
 User  Cristian Cerchez
a intrebat la 12 Mai. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Cristian Cerchez la 13 Mai. 2016
Hotararea Guvernului nr. 355/2007privind supravegherea sanatatii lucratorilor, reglementeaza si exmenul medical periodic.
Conform art. 20 din HG 355/2007, cu modificarile si completarile ulterioare examenul medical periodic se efectueaza obligatoriu tuturor lucratorilor.
Costurile controlului de medicina muncii le suporta angajatorul asa cum se specifica in HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor.
Art. 7.
Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

Pentru nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza securitatea si sanatatea in munca se poate sesiza ITM - Serviciul Control Securitate si Sanatate in Munca.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristian Cerchez
 User Cristian Cerchez
a raspuns userului adriana iancu la 13 Mai. 2016
Am inteles. Din ce am citit in H.G. 355/2007, indiferent de domeniul de activitate, analizele medicale obligatorii pentru munca de noapte includ testarea glicemiei, electrocardiograma si, dupa caz, test psihologic/psihiatric, la recomandarea medicului de medicina muncii. Daca eu nu am facut respectivele analize cand am fost trimis la controlul medical dar am fost totusi programat pentru munca de noapte, pe care am si efectuat-o, s-a desfasurat legal respectiva munca? De asemenea, daca un anumit set de analize lipseste din dosarul medical, respectiv din fisa de aptitudini, cine este raspunzator? Angajatorul sau medicina muncii?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 13 Mai. 2016
Pentru ocrotirea sanatatii si securitatii salariatilor care desfasoara ectivitate pe timpul noptii, vor fi supusi examinarii medicale nu doar anterior inceperii activitatii, ci si periodic.
Daca in urma acestei examinari se constata ca salariatii care desfasoara munca de noapte au probleme de sanatate datorita activitatii lor profesionale vor fi trecuti la o munca de zi pentru care sunt apti.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024