ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

MUNCA SUPLIMENTARA - numar de ore pe luna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Cate ore suplimentare pot fi platite unui salariat la nivelul unei luni? Conform carui act normativ ? In Codul Muncii era stipulat un numar de 360 ore / an/salariat.

Salavastru Raluca
 User  Salavastru Raluca
a intrebat la 05 Mai. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Salavastru Raluca
 User Salavastru Raluca (Contabil-sef - BUGETAR, C.P.V. "Stefan cel Mare si Sfant")
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Mai. 2014
M-am lamurit, va multumesc mult. O seara buna !
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Mai. 2014
Aveti in vedere urmatoarele prevederi din Codul muncii republicat:

Art. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin. (3) , dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2) - (4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)-(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Nu exista acel numar maxim de ore anuale prevazut in Codul muncii, ci unul saptamanal. Cum anul are 52 de saptamani, se poate ajunge si la un numar de 416 ore / an ca munca suplimentara. Exista situatii in care acest numar de ore poate fi depasit, in conditiile legale, si cu acordul prealabil al salariatului, dat in scris. Modalitatea de compensare este stabilita de angajator la nivelul unitatii, fie prin liber platit fie prin spor.

Alte intrebari despre Timp de munca

Expertii nostri
violeta Georgescu
Radu Anton Marius Ion alexei delimart Ioana Popa G Stancu Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024