ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Ore de weekend


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Multumesc pentru raspunsuri. Revin cu urmatoarea precizare: de comun acord cu angajatul s-a intocmit act aditional cu privire la timpul de lucru. Luni-vineri 8 ore/zi, prin rotatie se lucreaza sambata 4 ore/zi urmata de 2 zile libere, cu precizarea ca in sapatamana in care se lucreaza sambata angajatul va presta doar 4 ore vinerea, primind si spor de weekend pentru orele lucrate samabata.
Acest program reduce mult numarul de ore lucrate de angajat intr-o luna (chiar si 156 ore pe luna). Aceasta situatie influenteaza conditiile si drepturile de pensionare, pentru ca el nu mai indeplineste numarul de ore stabilite prin contractul de munca (8/zi/40 ore saptamana,176 media lunara).

Nicoleta Macesanu
 User  Nicoleta Macesanu
a intrebat la 17 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Oct. 2013
Munca in weekend se compenseaza in regimul celei suplimentare numai in anumite conditii, cand salariatul lucreaza, cu acodul ITM, 14 zile consecutiv, iar repsul se a acorda cumul, adica 4 zile odata. Iar compensatia va fi de minim 150% pentru acest caz. Dar altfel munca in weekend are un cu totul alt regim, iar in cazul in care salariatul lucreaza chiar si jumatate de ora intr-o zi de repas saptamanal, se considera ca acesta nu a fost respectat pentru ca nu sunt 48 consecutive de orihna, ci 47,5 iar pentru asta riscati amenda.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Oct. 2013
Aveti niste probleme acolo din punctul de vedere al acordarii repausului saptamanal cat si al timpului sapatamanal de lucru in numar de zile. Respectiv.

S1: L - V 8 ore/ zi, 2 zile libere
S2. L-J 8 ore/zi, V - S 4ore/zi , D liber
S3: L - liber, M-V-8 ore, S-D liber din nou

In saptamana 2 salariatul lucreaza 6 zile si nu 5 cum ar trebui, iar acest lucru nu este legal. Nu i se resepcta repausul saptamanal din pacate. Pentru saptamanile in care se presupune sa lucreze in weekend salariatul ar trebuie sa aiba alte doua zile libere din saptamana in cauza drept repaus saptamanal. Iar zilele trebuie sa fie consecutive. Iar in S3 scade norma pentru ca aici respectati repasul saptamanal intr-adevar dar acea zi libera de luni nu este corect acordata pentru sambata lucrata in saptamana anterioara, rezultand astfel 3 zile libere.

Iar daca salariatul a lucrat 5 zile din saptamana, in niciun caz nu aveti voie, legal, sa il chemati si in a 6-a zi, si nici sa acceptati o astfel de incercare. Conform legii salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege, orice tentativa in acest sens fiind automat lovita de nulitate. Iar repausul saptamanal este unul din aceste drepturi.

S-a practic acest model o vreme, este adevarat, dar in urma controalelor inspectorii ITM au stabilit ca nu este legal, ca atare s-a ajuns la sanctiuni si a fost impusa regandirea programului astfel incat angajatul sa beneficieze de aceste drepturi.

Chiar daca programul de lucru este respectat in saptamana respectiva, neexistand depasirea normei de 40 de h, nu este corecta distribuirea lui.

In plus, pentru ca un program de lucru inegal sa poata functiona el trebuie sa apara mentionat in contractul de munca.

Incercati sa reganditi aceste ture in asa fel incat sa nu va creati singura probleme.

Cat despre pensie, vechimea in munca se stabileste in raport cu durata contractului individual de munca, si nu cu norma de lucru. Daca el nu este platit total si corect atunci ii va fi afectat stagiul, ceea ce iar nu este bine.

La somaj, cat si la alte asigurari de stat va trebui sa i se plateasca contributiile raportate la venitul din contract corespunzator normei de 8 ore / zi.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 17 Oct. 2013
Un astfel de program nu respecta norma de munca de 8 ore cat au negociat salariatii in CIM.Sigur afecteaza stagiul de cotizare la pensii si la somaj. Programul din ce spuneti ar putea fi de 8 ore de luni pana vineri, retinerea la ore suplimentare sambata pentru cele 4 ore bineinteles cu acordul salariatilor si recompensarea acestora cu timp liber corespunzator in urmatoarele 60 de zile. Vineri de exemplu pot sa presteze 4 ore si 4 ore sa fie acordate ca recompensare pentru timpul lucrat sambata si asa salariatii nu sunt afectati de o asa masura.
In concluzie, clar nu puteti merge pe un astfel de program.Diferenta de ore corespunzatoare zilelor lucratoare din luna di cea realizata de salariati trebuie sa aiba o justificare Practic ar fi contractul suspendat fara vreunul din motivele de suspendare prevazute in codul muncii si bineinteles si nici venitul salarial nu se acorda la nivelul negociat

Alte intrebari despre Spor de weekend

TOP RASPUNSURI 2024