ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

ore libere platite din munca suplimentara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua

Conform art. 122 (1) Codul muncii se instituie regula de compensare prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile pentru munca suplimentara efectuata.

Avem urmatoarea situatie, 24 ore suplimentare efectuate in luna iulie 2014 pentru care acorda numai 3 zile de recuperare, cu plata numai a salariului ( fara spor) pentru acele zile de recuperare.

Cum se interpreteaza art. 122 (2) Codul muncii "In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariu corespunzator pentru orele prestate peste program normal de lucru" , pentru ca pentru plata suplimentara in CCM al angajatorului este prevazut sporul de 100% pentru plata orelor suplimentare.

Trebuia angajatorul sa plateasca cele 3 zile de recuperare cu sporul convenit la plata orelor suplimentare? Sau era corect sa acorde 6 zile recuperare cu plata normala a salariului, fara spor?

Va multumesc.

Asimopolos Natalia
 User  Asimopolos Natalia
a intrebat la 21 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Asimopolos Natalia
 User Asimopolos Natalia
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Aug. 2014
Buna ziua

Multumesc pentru raspunsul dvs prompt.

IN CCM pe unitate scrie " Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite , in urmatoarele 60 de zile dupa efectuarea acesteia, cu salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul de 60 de zile, munca suplimentara va fi platita prin adaugarea unui spor la salariu de 100 % din salariul de baza individual. "

Prin urmare daca pentru plata a 24 ore suplimentare cu un spor de 100 % , salariatul beneficiaza de plata corespunzatoare si anume 24*2=48 ore , pentru ca cu un spor de 100% inseamna plata dubla pentru orele suplimentare, este dezavatajat daca are numai 3 zile de recuperare ( 3*8 ore/zi=24 ore) platit numai cu salariul de baza si fara spor, in schimb pentru 6 zile recuperare (6*8=48 ore) se ajunge la echivalenta intre plata orelor libere platite si plata ca timp suplimentar lucrat.

Mentionez ca numai orele libere platite fara echivalenta si a salariului corespunzator timpului lucrat peste programul normal de lucru, profita angajatorului si nu este favorabil angajatului.

Cine ar mai vrea intai sa recupereze munca suplimentara prin ore libere platite? De ce ar mai accepta angajatul sa faca ore suplimentare?

Sper ca acum am adus detaliile corespunzatoare si va rog sa interpretati stipulatiile din CCM valabil pe unitate.

Va multumesc

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 21 Aug. 2014
Din perspectiva Codului muncii insa, cat timp ati beneficiat de liber in schimbul orelor suplimentare, in termenul de 60 de zile, se considera ca angajatorul a respectat legea. Intervine insa problema CCM al unitatii si ce anume prevede el.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 21 Aug. 2014
Conform Codului muncii munca suplimentara poate fi compensta cu timp liber corespunzator, acordat in urmatoarele 60 de zile asa cum ati punctat si dvs, sau cu spor la salariul de baza corespunzator, de minim 75%, cat timp nu este posibila acordarea liberului. Cele 24 de ore lucrate suplimentare ar trebui compensate cu alte 24 de ore libere platite, nu cu 3 zile, nu cu 6. Timp corespunzator nu inseamna ore in plus libere fata de timpul efectiv lucrat suplimentar.

In cazul dvs., cf. CCM a niveul ujnitatii munca suplimentara ar fi trebuit compensata cu spor si nu cu liber asa cum a procedat angajatorul. Incercati o discutie amiabila cu el, iar daca nu ajungeti la o rezolvare puteti sesiza ITM sau chiar merge in instanta de judecata.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024