ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Timp de munca inafara orelor de program


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara, am si eu o intrebare in legatura cu timpul de munca. Stiu ca este de 8 ore pe zi, eu lucrez la o firma de la ora 7 la ora 16 dar mai intervine ceva care ma intarzie si mai mult deplasarea cu masina firmei. Plecam de la firma la ora 7 si poate ajungem inapoi si la orele 17,18. Aceste ore sunt considerate la munca sau nu, ca doar sunt cu masina firmei?

Adaugata in: Timp de munca
Adrian Davidoiu
 User  Adrian Davidoiu
a intrebat la 09 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 12 Oct. 2013
Timpul de munca este intr-adevar de 8 ore dar poate fi organizat intr-un program de lucru inegal de exemplu in cursul saptamanii.Din ce spuneti dvs, atat timp cat de la punctul de lucru va intoarceti la firma , ora de plecare de la firma este ora de iesire de la program.
In astfel de situatii de program inegal puteti lucra de exemplu 6 ore intr-o zi si 10 in alta zi in cursul saptamanii si media orelor lucrate pe saptamana sa fie tot de 40 ore.In contractul de munca ar trebui trecut programul inegal, caz in care vi se aplica.
Art. 116 din codul muncii republicat
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.

In rest v-a explicat doamna Popa I cum este cu orele supl;imentare , in ce conditii se pot efectua si recompensa.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului adrian davidoiu la 09 Oct. 2013
Ok, este altceva. Depinde cum este prevazut la nivelul unitatii acest lucru. S-ar putea sa nu fie inclus in programul de lucru si sa fiti pontat doar orele pe care le lucrati efectiv, in general se practica asa.

Ora de pauza de masa, chiar daca nu o stati, cat timp ea figureaza in contract si este stabilita la nivel de untiate, nu va fi pontata ca ora lucrata.

Din punctul meu de vedere, e posibil sa fie incalcate cu buna stiinta niste drepturi acolo, caz in care puteti cere ajutorul celor de la ITM, depunand la ei o sesizare cu toate aceste probleme si solicitand un control.

Orele suplimentare in mod normal necesita acordul salariatului si trebuie pontate si compensate, fie cu timp liber platit, corespunzator perioadei lucrate suplimentar, fie cu spor de minim 75% la salariul de baza aferent, daca nu puteti primi liber.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian Davidoiu
 User Adrian Davidoiu
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Oct. 2013
plec de acasa pe la 6.30 dimineata ajung la ora 7 cind incepe programul , de aici se pleaca cu masini pe teren depinde de lucrare ,se sta pina la ora 16 se fac 9 ore 1 ora o fi pauza de masa dar care nu prea o stai ,intrebarea mea este cu timpul care il fac inapoi pina la firma ca poate dura 1 ora sau mai mult depinde unde sa lucrat in acea zi ,si dupa aceia plec acasa .
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Oct. 2013
Drumul la si de la locul de munca, timpul alocat deplasarii zilnice in acest sens, nu face parte din programul de lucru. De asemenea, nu se poate sa aveti in contract un program de lucru de 9 ore / zi, pentru ca este ilegal. Posibil sa aveti o ora de pauza de masa?! Si atunci se explica de ce sunt 9 ore in loc de 8. Totodata, daca dvs plecati la 7 de acasa si ajungeti la 8 la lucru aceasta ora nu este pontata ca fiind lucrata pentru ca nu sunteti in cadrul unitatii si nu desfasurati efectiv activiate conform functiei de incadrare. Faptul ca utilizati masina firmei reprezinta un avantaj pus la dispozitie de angajator, dar asta nu presupune ca automat timpul petrecut cu masina lor este timp lucrat.

Nu imi este clar la care 7 plecati de la firma, este putin ambigua formularea. Daca ati putea clarifica, n-ar fi rau.

Daca va dati acordul scris asupra efectuarii orelor suplimentare la solicitarea angajatorului, atunci ele trebuie pontate ca atare. Dar daca dvs stati peste program nereusind sa va incadrati in cele 8 ore de lucru cu activitatile pe care le aveti de finalizat, nu se considera timp suplimentar, tinand mai mult de gestionarea timpului propriu de lucru.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024