ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

timpul de lucru inegal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua
Timpul de lucru inegal se acorda persoanelor care muncesc in ture zi/noapte sau si celor care lucreaza doar ore zi?

Daniela Rus
 User  Daniela Rus
a intrebat la 30 Iun. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Mihailescu Alexandru la 07 Iul. 2015
Obligatoriu este ca, repartizarea inegala atimpului de lucru sa fie prevazuta in contractul individual de munca.
Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori exista o solicitare in acest sens. Acest lucru se face prin pontaj, care trebuie sa reflecte realitatea.
Indiferent de organizarea timpului de munca, salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal de 48 de ore consecutive. In privinta salariatilor ce lucreaza dupa un program de lucru in ture, in Codul muncii nu este prevazuta nicio exceptie, prin urmare si acestia au dreptul la repausul saptamanal.Totodata se respecta si prevederile art 112 din Codul muncii conform carora durata normala a timpului de lucru este de 40 de ore pe saptamana.
In concluzie, programul de lucru al salariatilor care presteaza activitate in ture se stabileste in asa fel incat durata muncii sa nu depaseasca 40 de ore pe saptamana, sa beneficieze de 48 de ore de repaus saptamanal, precum si de perioade de repaus de 24 de ore atunci cand ziua de lucru este de 12 ore.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihailescu Alexandru
 User Mihailescu Alexandru
a raspuns userului adriana iancu la 06 Iul. 2015
Cu permisiunea dv. as dori o informatie suplimentara legata de axcest subiect, motiv pentru care va adresez urmatoarea intrebare, daca este OBLIGATORIU ca repartizarea inegala a timpului de lucru sa fie evidentiata atit in fisa postului , in condica de prezenta cit si in statul de plata? Si daca da, ce se intimpla in cazul in care nu exista o corespondenta directa intre tipul efectiv petrecut la mubnca, in speta de 12 ore cu 24 libere (evidentiat doar in condica de prezenta) si fisa postului unde este evidentiat un program egal de lucru de 8 ore si 40 ore pe saptamina! Intrucit nu exista o corelatie directa intre cele doua evidentieri, practic munca in timpul weekend-ului este specificat ca timp suplimentar de lucru in loc de timp normal de lucru si intra sub incidenta recomadarilor Codului Muncii in sensul ca acel timp de lucru trebuie compensat in primul rind cu libere si abia dupa 60 zile sa intre in plata daca zilele respective nu pot fi recuperate icu libere. Si inca o intrebare legata d acest espect, in cazul lucrului repartizat in timp inegal de lucru, in speta 12/24h, daca se aplica prevederile legale cu interdictia de a lucra consecutiv mai mult de 15 zile fara sa se acorde liberele aferente? Eu in acest moment lucrez in sistemul de 12/24h, timp de 3 saptamini consecutiv dupa care am la dispozitie liberele aferente saptaminilor lucrate cumulate intr-o saptamina libera (5 zile si o zi suplimentara la plata).
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 01 Iul. 2015
Repartizarea normala a timpului de munca saptamanal, se face in mod egal, 8 h/zi, 40 h/saptamana (art. 113 alin. 1 din Codul muncii).
Codul muncii
Art. 113. (repartizarea timpului de muncă în timpul săptămânii)
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
Concret, repartizarea inegala a timpului de lucru se face cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana (numarul total al orelor lucrate in intervalul unei saptamani (luni-duminica) sa nu depaseaca 40) si cu respectarea prevederilor privind repausul saptamanal (art 137 din Codul muncii).
Repartizarea inegala a timpului de lucru trebuie prevazuta expres in contractul individual de munca.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024