ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Timpul de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
In urma unui control de la ITM am primit 2 sanctiuni:
1. amenda 1.500 pt. neacordarea repausului saptamanal in umatoarea saptamana pt. weekendurile lucrate
2. amenda 1.500 pt. neacordarea orelor libere platite pt. orele suplimentare
Mentionez ca in luna decembrie 2011 salariatii au lucrat in 01.12.2011, zi nelucratoare si au fost platiti cu un spor la salariu de 100% pt. cele 8 ore. La un salariu de 1440 lei/luna, CIM de 8 ore/zi, spor de vechime 10%, care este salariul realizat pt. aceasta luna? Ar fi trebuit sa acord si 8 ore liber cat si plata acestor ore cu spor de 100%? Va rog daca se poate un calcul concret pt acest salariu si aceasta zi nelucratoare.
Cei de la ITM mi-au spus ca trebuia sa acord si liber si spor. Ar fi trebuit acordat liber, spor pt ore suplimentare si spor pt. zile nelucratoare?

Adaugata in: Timp de munca
Catalina Marinescu
 User  Catalina Marinescu
a intrebat la 25 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalina Marinescu
 User Catalina Marinescu
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Apr. 2012
Multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Catalina Marinescu la 26 Apr. 2012
Da, este corect.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalina Marinescu
 User Catalina Marinescu
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Apr. 2012
In concluzie pt. acea zi trebuie acordat spor pt. ore lucrate in zi de sarbatoare legala de 100% sau zi libera platita + 75 % spor pt ore suplimentare daca se depasesc orele lucratoare in luna. Am inteles corect, sper...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 25 Apr. 2012
Ce nu imi este mie clar este de unde au reiesit cele 8 ore suplimentare in luna decembrie, cand aceasta luna a avut 21 de zile lucratoare si deci la un program de 8 ore pe zi = 168 de ore de lucru pe luna. Doar daca angajatul a avut concediu in luna decembrie o zi, atunci se explica cele 8 ore suplimentare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 25 Apr. 2012
In Codul muncii este prevazut ca salariatul are dreptul la 2 zile consecutive de repaus SAPTAMANAL. Asta inseamna ca ele trebuie acordate in fiecare saptamana. Cumulat se acorda numai in cazuri exceptionale, iar daca angajatul este nevoit sa lucreaze 14 zile continuea fara repaus se va anunta in prealabil Inspectoratul de Munca de catre angajator. Fara acodul lui in mod normal acest lucru nu este posibil. De regula nu se depaseste o perioada de 14 zile de lucru consecutiv, de altfel am punctat acest lucru si l-ati citat si dvs. din cuprinsul legii. In mod normal, legal, saptamana inseamna 5 zile lucratoare + 2 zile de repaus consecutiv si nu un numar de zile lucratoare sub 14 si repaus saptamanl cumulat. Va dati seama ce s-ar intampla cu sanatatea angajatului daca fiecare angajator are acorda zilele libere in locul celor de sambata si duminica atunci cand ar dori el, si nu cand prevede legea, adica saptamanal.

Zilele se sarbatoare se compenseaza cu liber sau cu spor de 100%, acest lucru este clar prevazut in Codul muncii. Daca angajatorul alege sa opteze pentru ambele variante, este o alta discutie. Insa nu este obligat sa acorde si liber si spor. Numai zilele de repaus lucrate se compenseaza cu spor si o alta sau alte zile libere platite. Revedeti continutul articolelor referitoare la repaus saptamanal si zile libere de legale. Daca se acorda liber si nu spor pentru sarbatoarea lucrata, acest lucru se face in urmatoarele 30 de zile.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 25 Apr. 2012
Sanctiunea primita pentru primul punct poate fi contestata, deoarece niciunde in codul muncii nu e prevazut ca zilele libere acordate pentru lucru in weekend trebuiesc acordate imediat in saptamana urmatoare.
Zilele libere se pot acorda si cumulat pentru perioade de activitate sub 14 zile calendaristice.
In schimb codul muncii la art 137 al.4 prevede:
In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
La punctul 2, intr-adevar salariatii care lucreaza in zile de sarbatori legale pentru ca asa le este tura de lucru , nu ca ore suplimentare, beneficiaza de spor de cel putin 100% si beneficiaza si de liber corespunzator. Daca pentru lucru in weeked , fiecare angajator poate sa negocieze un spor care difera de la unul la altul ,pentru lucru in zile de sarbatori legalese pune altfel problema.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Catalina Marinescu la 25 Apr. 2012
Am inteles acum.
Pentru orele suplimentare se acorda fie timp liber platit corspunzator celui lucrat, fie un spor de minim 75% la salariul de baza, raportat la timpul lucrat. Sporul nu este obligatoriu sa fie de 100% in cazul orelor suplimentare.

Pentru orele lucrate in sarbatoare legala daca i s-a dat liber pentru acea zi atunci nu este obligatorie plata sporului pentru sarbatoare lucrata. Ziua a fost compensata. Astfel daca a beneficiat deja de liber pentru ziua de sarbatoare legala, platiti doar sporul pentru ore suplimentare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Catalina Marinescu
 User Catalina Marinescu
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Apr. 2012
Pt. orele lucrate in weekwnd am inteles. Nu inteleg exact ce trebuie acordat pt. acea zi de sarbaoare legala lucrata. Daca a lucrat suplimentar in luna decembrie 8 ore realizate in zi de sarbatoare legala, ce sporuri trebuie acordate?
A fost pontat 160 ore lucratoare in luna + 8 ore realizate in zi de sarbatoare. In concluzie are 8 ore suplimentare lucrate, 8 ore lucrate in zi de sarbatoare legala. Trebuie sa ii acord 1 zi libera in termen de 30 zile daca i s-a dat spor de 100% pt. acea zi?
este corect 1440:160=9 lei/ora cf CIM; 8*9=72 lei pt. ore suplim; 8*9=72 pt.zile sarb legale
Total realizat= 1440+72+72=1584, in aceste conditii ii mai acord 1 zi libera?

sau se calculeaza: 1440:160=9 lei/ora; 72+72 = 144 pt.ore suplimentare; 72 pt. zile sarbatoare legala+1 zi libera
Cum este corect?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 25 Apr. 2012
Zilele de sarbatoare lucrate se compenseaza cu timp liber corespunzator acordat in urmatoarele 30 de zile sau spor la salariu de 100%, daca acordarea unei zile libere nu este posibilia din motive justificative, asa cum prevede Codul muncii republicat.

Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Art. 142
1 Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
2 In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Prin contractul colectiv de munca pot fi stabilite si alte zile libere decat cele prevazute de lege.

Insa acordarea repausului saptamanal este obligatorie prin prevederile codului munciil. Daca nu puteti acorda repaus in zilele de sambata si duminica, puteti stabili alte zile de repaus saptamanal. Insa fiecare salariat trebuie sa beneficieze de un repaus saptamanal constand in 2 zile consecutive. Prin contractul colectiv de munca pot fi stabilite si alte zile de repaus decat cele prevazute in Codul muncii in acest scop.

Art. 137
1 Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
2 In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
3 In situatia prevazuta la alin. 2 salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
4 In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
5 Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. 4 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Dublul compensatiilor acordate in conditiile alin. 1 art. 123 reprezinta dublul sportului cuvenit pentru ore suplimentare, acesta fiind de 75%, nu mai putin. Astfel ca in situatia prevazuta la alin. 4 al art. 137 se compenseaza salariatul cu un spor de 75% * 2.

Repausul poate fi suspendat in situatii de urgenta, caz in care se aplica aceeasi prevedere, plata cu un spor de minim 75% * 2 din salariul de baza.

Art. 138
1 In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
2 Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. 1 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Alte intrebari despre Timp de munca

TOP RASPUNSURI 2024