ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Este legal ca timpul de lucru sa fie de 7 sau 8 zile cu doar 2 zile repaus?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Cat este de legal si de uman ca intr-un call center programul de lucru sa fie de 7 zile cu repaus 2 zile, apoi alte 8 zile cu repaus tot de 2 zile? Urmand de fapt a se ajunge la 9 zile de munca si 2 zile de repaus Fara compensatii. In contract este mentionat faptul ca se lucreaza in ture, dar 40 de ore pe saptaman cu doua zile de repaus consecutiv dupa. Dar ei calculeaza saptamana de luni pana duminica. Saptamana de munca nu se calculeaza de la ultimul liber?
Multumesc!

Cris Simion
 User  Cris Simion
a intrebat la 14 Iun. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului cris simion la 15 Iun. 2015
Codul muncii este lege organica, de capatai daca vreti. Toate celelalte acte normative in domeniul muncii se construiesc tinand cont si de prevederile din CM. Nu exista nicio lege care sa prevada ca angajatorul are voie sa faca ceea ce face in cazul de fata.

Intr-adevar, se poate lucrati 14 zile, cu repaus de 4 zile consecutive imediat la finalul lor, insa ce vi s-a spus, insa acest tip de program este in totalitate legal atat timp cat exista acordul ITM anterior aplicarii lui efective.

Insa asa cum descrieti dvs situatia, programul nu merge pe acest principiu, ci maidegraba pe unul ilegal unde munca salariatului depaseste perioada legala in raport cu repausului saptamanal acordat. Cu alte cuvinte, nu este legal sa lucrati 7 zile cu repaus de doua zile abia dupa cele 7. Saptamana de lucru este luni - vineri, cu repaus sambata si duminica. Daca nu se pot acorda aceste zile de repaus, se aleg alte doua zile consecutive din saptamana drept repaus, in locul celor mentionate si se plateste un spor de weekend pentru sambata si duminica lucrata, asa cum v-a mentioant deja dna Iancu.

Depuneti o plagere la ITM

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cris Simion
 User Cris Simion
a raspuns userului adriana iancu la 15 Iun. 2015
Multumesc frumos pentru raspuns. Insa, in acest moment nu stiu cum sa pun promblema cu angajatorul meu. Daca puteti sa-mi indicati, in afara de Codul muncii alte legi in vigoare. Nu avem sindicat, nu avem pe nimeni cu care ne putem consulta. Incercand sa vorbesc cu cineva de la HR, mi s-a raspuns ca totul este legal daca in decursul a 14 zile am 4 libere...chiar daca aceste zile de repaus sunt la sfarsitul acestor 14 zile de munca.calcul pe care angajatorul noustru il face este urmatorul - saptamana de lucru incepe luni si se termina duminica. daca am avut liber luni si marti, pot avea liberul abia sambata si dumica (din a 2 -a saptamana, pentru ca lor pe saptamani le rezulta 4 libere...) Nu se calculeaza saptamana de lucru incepand de la ultimul liber...Aici nu am inteles daca e corect sau. Va multumesc! Toate cele bune!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 14 Iun. 2015
Munca in repaus saptamanal se compenseaza cu alte 48 de ore consecutive si cu spor cu spor la salariu conform, contractului colectiv de munca.In situatia in care se lucreaza 14 zile la rand este necesar acordul sindicatului sau reprezentantilor salariatilor plus autorizare de la itm si un spor de minim 150%(dublul spor pentru re suplimentare).

Alte intrebari despre Codul Muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
Radu Anton Gratiela Petrescu Viviana Serni Marius Ion adriana iancu alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024