ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Noul REVISAL: precizari oficiale de la Inspectia Muncii


de Clublegislatiamuncii.ro la 26 Sep. 2011


Un comunicat de presa al Inspectiei Muncii precizeaza ca odata cu intrarea in vigoare a Hotararii de Guvern nr. 500 din 18 mai 2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (ReGes), la data de 1 august 2011, aceasta reprezinta actul normativ de referinta care stabileste metodologia de intocmire si completare a ReGes, inregistrarile efectuate, precum si orice alte elemente conexe.


Comunicat de presa

Precizari referitoare la Registrul general de evidenta a salariatilor

Hotararea de Guvern nr. 500 din 18 mai 2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor a intrat in vigoare la data de 1 august 2011. Cu aceasta data si-a incetat aplicabilitatea HG nr. 161/2003.

Hotararea stabileste incepand cu data de 1 august 2011 metodologia de intocmire si completare a registrului general de evidenta a salariatilor, inregistrarile care se efectueaza, precum si orice alte elemente in legatura cu acesta.

Fiecare angajator are obligatia de a infiinta si transmite la inspectoratul teritorial de munca un registru general de evidenta a salariatilor si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.

Angajatorii care au infiintat sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica, carora le-au delegat competenta incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca, pot delega acestora si competenta infiintarii registrului.

Au obligatia de a infiinta si transmite registrul la inspectoratul teritorial de munca si misiunile diplomatice si oficiile consulare ale altor state in Romania, respectiv, dupa caz, institutele culturale si reprezentantele comerciale si economice ale altor state in Romania, pentru personalul angajat local care are cetatenia romana sau resedinta permanenta in Romania.

Completarea, respectiv inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) din HG nr. 500/2011 se face in termenele prevazute la art. 4 din acelasi act normativ cu precizarea ca salariul, sporurile si cuantumul acestora se completeaza si pentru contractele individuale de munca deja inregistrate, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.

Odinul ministrului muncii nr. 1.918 din 25 iulie 2011 aproba procedura si actele pe care angajatorii sunt obligati sa le prezinte la inspectoratul teritorial de munca pentru obtinerea parolei, precum si procedura privind transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic.

Pe portalul Inspectiei Muncii www.inspectiamuncii.ro, gasiti informatii utile cu privire la registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic, inclusiv versiunea Revisal 5.0.6 (pentru Windows XP/Vista/7) si de asemenea Ghid de instalare si utilizare.

Incepand cu 1 octombrie 2011, pe site-ul www.inspectiamuncii.ro, veti avea la dispozitie raspunsurile oferite de specialistii Inspectiei Muncii la cele mai frecvente intrebari ridicate de catre cei care completeaza registrul.

Pentru a evita o eventuala aglomeratie la inspectoratele teritoriale de munca la sfarsitul lunii octombrie a.c., sfatuim angajatorii, cat si prestatorii, definiti conform H.G. nr. 500/2011, sa depuna din timp registrul general de evidenta a salariatilor in versiunea noua 5.0.6.

INSPECTOR GENERAL DE STAT,
DANTES NICOLAE BRATU

Articole conexe:

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

3 comentarii

ComentariiMarian Vasile 2011-09-28 15:36:19

HG 500/2011 are prevederi redundate din punct de vedere al evidentierii cistigurilor salariale. Institutiile statului au toate informatiile in acest sens, dar ar trebui sa fie in stare sa coreleze ceea ce se raporteaza prin fisele fiscale - baza de calcul a impozitului pe veniturile salariale, respectiv prin declaratia 112 - baza de calcul a contributiilor sociale. Structura veniturilor salariale salariu de baza, sporuri, etc. o fi relevanta pentru institutiile bugetare, astfel poate va afla si Ministerul Finantelor Publice ce salarii se vor plati in sectorul respectiv..., dar total nesemnificativa pentru sectorul privat, care trebuie lasat sa faca profit legal, nu sa fie sufocat cu tot soiul de raportari aiuristice.

mv 2011-09-28 12:21:24

Am primit urmatorul raspuns OFICIAL de la I.M. privitor la solicitarea de lamuriri privind operarea corecta si in termen legal in noul Revisal, cu precizarea ca la firma in care activez sporurile sunt prevazute si acordate procentual, aplicabile la brutul realizat, fiind salarizarea in acord plus regie, fiind deci aceste sporuri variabile lunar sunt sute de angajati : " Tinand cont de prev. legale mentionate, apreciem ca angajatorii au obligatia de a inregistra si transmite in Revisal salariile, sporurile si cuantumul lor, ori decate oriintervin modificari ale acestora, termenul limita fiind 20 zile lucratoare de la producerea acestor modificari, respectiv de la data constituirii drepturilor salariale - intocmirea statelor de plata '' -- deciiiiii.........incepand cu data platii lichidarii lunii precedente va trebui luna de luna sa introduc om cu om toate sporurile, fiind diferite ...deci TOATE, caci HG nu distinge intre cele cu caracter permanent sau temporar...cine stie despre ce vorbesc, cu usurinta realizeaza ce inseamna acest lucru , lunar, la sute de salariati, timpul alocat si raspunderea enorma, in afara celorlalte pb. de resurse curente cand esti singurul responsabil ... chiar asa am ajuns, sa nu exista o initiativa legislativa pentru modificarea acestui HG ce deschide largi portile controalelor ITM si amenzilor ? o legislatie intreaga prevede procente aplicabile salariului si o aplicatie vine cu cuantumuri ? cine gandeste in tara asta ????
poate raspunde cineva ..desi nu mai cred ...

ANV 2011-09-28 11:11:44

Dupa 1 octombrie o sa avem sectiune de intrebari si raspunsuri? Nu mersi! Ce folos? Lumea inca nu s-a lamurit cu trecerea sporurilor in revisal si ei spun sa nu se inghesuie la finalul celor 90 de zile.

Expertii nostri
violeta Georgescu
adriana iancu Marius Ion Gratiela Petrescu G Stancu George Andreescu Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024