ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Un salariat cu 4 ore pe zi: la cate zile de concediu are dreptul?


de Clublegislatiamuncii.ro la 05 Sep. 2011


Intrebare: Daca avem un salariat angajat cu un contract de 4 ore pe zi, la cate zile de concediu anul are dreptul, conform legii?


Raspuns: Art. 145 din Codul muncii , republicat, stabileste ca durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.

Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Alin. (4) al art 145 din Codul muncii , republicat, potrivit caruia durata concediului anual de odihna pentru salariatii cu contract individual de munca (CIM ) cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, a fost abrogat.

In concluzie, concediul de odihna pentru salariatul angajat cu contract individual de munca cu timp partial de 4 ore pe zi, se acorda anual si este de minimum 20 de zile lucratoare daca in contractul colectiv de munca aplicabil nu este prevazuta o clauza mai favorabila salariatului.

Daca salariatul ar fi lucrat numai o zi pe saptamana s-ar fi aplicat regula proportionalitatii cu activitatea prestata intr-un an calendaristic, ori salariatul lucreaza zilnic 4 ore ceea ce ii confera dreptul de a beneficia de concediu de odihna ca si salariatul care lucreaza cu norma intreaga.

Articole conexe:

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

12 comentarii

ComentariiFodor 2022-08-17 07:29:36

Cate zile de concediu am la 4 ore in 6 luni

Adrian 2018-02-26 12:34:55

Buna ziua.am ??i eu o ntrebare, lipsa unui rinichi se consider? invaliditate? Se poate ie??i la pensie pe caz de boal?? Am 20 de ani de munc? cotizare.multumesc

Savu Dorina 2017-11-23 11:54:52

Bun? ziua.Tat?l meu in perioada 1980-1984 a lucrat la SMA Dragalina -C?l?ra??i, n func??ia de strungar.n cartea de munca nu se precizeaz? grupa.poate face o cerere la arhiva ???tiu ca strungarii sunt ncadra??i n grupa 2.Mul??umesc

PAULA 2017-11-11 14:24:04

Bun? am indemniza??ia f?cut? pe mine dosarul este depus din august ??i din decembrie vreaun sa schimb pe sotu se poate ?

soare Oana liana 2017-04-22 12:40:13

Buna ziua..Am ??i eu o problema de genul... Lucrez la un restaurant de 2luni..??i vreau s? plec fara preaviz.. Patronul mi-a zis c? mi desface contractul de munc? cu litera i...C? este obligat...insa el mi-a oprit ??i bani din salariu c? garan??ie...Ce pot face in cazul acesta?? mi poate afecta chestia asta pe viitor??.. Mul??umesc

matei elena 2017-03-11 04:25:42

Ce pot sa fc in situatia in care nu mi-am primit salariu de 6luni de zile ?la itm in urma cu ceva timp am fost sfatuita sa-mi vad de treaba ca voi fi data afara !lucrez la statiunea balneara din slanic prahova ca asistent medical generalist cu grad principal si cu un salariu minim pe economie!

Cirstea costica 2016-12-17 09:50:46

Ce facem cnd șefi ne cer sa executam unele sarcinii ce nu ne revin si sa discutam oral nu nscris pentru a nu și asuma responsabilitatea printre care si punerea vieții in pericol ?

Prisecaru Maria 2016-12-04 17:10:49

Bună ziua!Sunt născută n martie 1961, am 55 ani, 9 luni și 38 ani vechime n munca, condiții normale. 2 copii. Studii universitare. Cnd mă pot pensiona și dacă pot desfășura activitate n paralel. (Legal, bineinteles).Va mulțumesc!

George Calin 2015-02-04 08:57:51

Buna ziua,Ne raspunde cineva sau este o pagina pe care o accesam doar pentru aprimi ulterior mesaje pe adresa de mail (pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!)care nu au legatura cu problema noastra la care asteptam raspuns !

George Calin 2015-01-16 10:35:17

Sotia mea lucreaza intr-un hotel pe postul de camerista.Lucreaza in ture de cate doua zile lucratoare cu doua zile libere. Programul de lucru in zilele in care lucreaza este de cate 12 ore/zi. Cate zile de concediu are dreptul anual si cum se socotesc.Intreb deoarece dupa tura de doua zile lucratoare a intrat in concediu, urmau doua zile libere si dupa aceea doua zile de concediu si iar doua zile din tura libera. Sase zile la rand (zile calendaristice) si au considerat ca a avut sase zile de concediu. Este corect ? In mod normal la 7 zile calendaristice sunt 5 zile lucratoare urmate de sambata si duminica - in acest fel sunt doar 5 zile CO.

George Calin 2014-12-23 14:13:03

Sotia mea lucreaza intr-un hotel pe postul de camerista.Lucreaza in ture de cate doua zile lucratoare cu doua zile libere. Programul de lucru in zilele in care lucreaza este de cate 12 ore/zi. Cate zile de concediu are dreptul anual si cum se socotesc.Intreb deoarece dupa tura de doua zile lucratoare a intrat in concediu, urmau doua zile libere si dupa aceea doua zile de concediu si iar doua zile din tura libera. Sase zile la rand si au considerat ca a avut sase zile de concediu. Este corect ?

loredana rachinoiu 2014-11-17 21:59:24

Buna ziua.Va rog frumos sa imi spuneti si mie ,lucrez intr-o cresa privatacu contract de 4 ore ,desinoi lucram 8 ore... la cate zile de concediu avem dreptu.... si daca este corect sa iti dea zilele de concediu cand vor patronii (adica cand pleaca ei in concediu).Va rog sa imi spune-ti unde ma pot adresa ptr o reclamatie si pentru un control in aceasta cresa.Adresa care este pe net nu este de nici un folos ,tel.ptr sesizari la fel nu raspunde nimeni.Sunt multe nereguli aici...Multumesc.

Expertii nostri
violeta Georgescu
alexei delimart Gratiela Petrescu Viviana Serni Radu Anton George Andreescu Ioana Popa
TOP RASPUNSURI 2024