Contractul de Munca poate sa inceteze si in Perioada de Proba?
Potrivit art. 31 alin. (3) din Codul muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Dupa cum insasi articolul din Codul muncii precizeaza, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa. Prin urmare nu este necesara intocmirea unei decizii de catre angajator ci este suficienta notificarea, oricareia dintre partile semnare ale contractului individual de munca.
Legea 53/2003 privind Codul muncii a fost republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 345 la data de 18.05.2011. Conform art. 78 din Constitutia Romaniei, „legea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei.”
In textul Legii 53/2003 republicata nu s-a prevazut o data ulterioara pentru intrarea in vigoare. La finalul legii este prevazuta o „NOTA” referitoare la reproducerea prevederilor art. II, III si IV din Legea nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 Codul muncii, dupa cum urmeaza:
„NOTA: Reproducem mai jos prevederile art. II, III si IV din Legea nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 Codul muncii , care nu sunt incorporate in forma republicata a Legii nr. 53/2003 - Codul muncii si care se aplica, in continuare, ca dispozitii proprii ale actului modificator:
"Art. II. - (1) Contractele colective de munca si actele aditionale incheiate in intervalul de la data intrarii in vigoare a prezentei legi si pana la 31 decembrie 2011 nu pot prevedea o durata de valabilitate care sa depaseasca 31 decembrie 2011. Dupa aceasta data, contractele colective de munca si actele aditionale se vor incheia pe durate stabilite prin legea speciala.
(2) Contractele colective de munca in aplicare la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate.
Art. III. - La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga:
- art. 23 alin. (1) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 184 din 19 mai 1998, cu modificarile si completarile ulterioare;
- art. 72 din Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 582 din 29 noiembrie 1999, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. IV. - Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."
Asadar, art. IV potrivit caruia, „prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I" se refera la intrarea in vigoare a Legii nr. 40/2011 si nu la intrarea in vigoare a Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicata.
Intrucat in Legea nr. 53/2003 , republicata, nu s-a prevazut un termen pentru intrarea in vigoare, ea a intrat in vigoare in termen de 3 zile de la publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, respectiv la data de 21. 05.2011.
In consecinta, incepand cu data de 21.05.2011, temeiul de drept al incetarii contractului individual de munca in perioada de proba il constituie art. 31 alin. (3) din Codul muncii, republicat.
Articole conexe:
- » Putem face un Contract de Munca doar cu 15 minute pe zi?
- » Poate fi suspendat disciplinar Contractul de Munca si in perioada de preaviz?
Ultima ora:
- » Cum iti adaptezi afacerea online la schimbarile din piata - transforma provocarile in oportunitati
- » REVISAL: care este deosebirea intre delegare si detasare?
- » Ministerul Muncii anunta unde se pot incheia Contractele Colective de Munca
- » Este obligatoriu sa suspendam Contractul de Munca in cazul absentelor nemotivate?
- » Putem face un Contract de Munca doar cu 15 minute pe zi?
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
Comentarii