REVISAL: care este deosebirea intre delegare si detasare?
Atunci cand angajatorul dispune masura temporara a detasarii, contractul individual de munca incheiat cu salariatul se suspenda pe toata durata detasarii in baza art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii .
Delegarea reprezinta, potrivit art. 43 din Codul muncii exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat, a unor lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Asadar, salariatul delegat exercita temporar, pentru acelasi angajator lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca.
Deosebirea dintre delegare si detasare consta in aceea ca salariatul delegat presteaza activitate pentru angajator dar in alt loc de munca decat cel stabilit in contractul individual de munca, in timp ce, salariatul detasat presteaza activitate pentru alt angajator.
In cazul delegarii, contractul individual de munca nu se suspenda iar angajatorul are obligatia de a-i plati salariatului drepturile salariale spre deosebire de detasare, situatie in care, contractul individual de munca se suspenda iar drepturile salariale sunt platite de catre angajatorul la care salariatul a fost detasat.
Conform art. 3 alin. (1) lit. c) din HG 500/2011, unul dintre elementele registrului de evidenta a salariatilor il constituie perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea iar potrivit alin. (4) alin. (1) pentru salariatii detasati, angajatorul de baza completeaza perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea, anterior inceperii detasarii.
Delegarea nu consituie element al registrului de evidenta a salariatilor, astfel ca, perioada in care un salariat este delegat nu se inscrie in registru.
In consecinta, daca detasati salariati in strainatate aveti obligatia sa inscrieti in ReviSal perioada detasarii si denumirea angajatorului la care se face detasarea, anterior inceperii detasarii. Astfel, salariatii detasati nu se inregistreaza in ReviSal de angajatorul la care sunt detasati, ci numai de catre angajatorul care ii detaseaza.
Ultima ora:
- » Cum iti adaptezi afacerea online la schimbarile din piata - transforma provocarile in oportunitati
- » Ministerul Muncii anunta unde se pot incheia Contractele Colective de Munca
- » Este obligatoriu sa suspendam Contractul de Munca in cazul absentelor nemotivate?
- » Putem face un Contract de Munca doar cu 15 minute pe zi?
- » REVISAL: exista optiunea
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
Comentarii
Ionescu 2014-05-21 12:46:42
Care este procedura corecta de inregistrare in revisal a unei detasari; la finalul detasarii initiale intervine prelungirea detasarii (fara intrerupere).inregistrez in revisal detasarea, apoi suspendare in baza detasarii, pe durata respectiva?Apoi incetare detasare, introducere noua detasare ; apoi din butonul suspendare , pe butonul modificare, noua perioada de detasare?