ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Incapacitate de munca. Pensie de invaliditate. Perioada de preaviz in cazul concedierii 2011


de Clublegislatiamuncii.ro la 25 Aug. 2011


In urma unor investigatii medicale ale unui salariat a fost emisa decizie medicala asupra capacitatii de munca, fiind incadrat in grad de invaliditate 1. In urma unor consultatii legislatiei s-a decis redactarea si transmiterea preavizului legal de 20 de zile lucratoare si incetarea contractului de munca (CIM) in baza art. nr. 61, litera c, din Codul muncii. Avand in vedere faptul ca atat capacitatea de munca, dar si cea de autoingrijire este pierduta in totalitate, este nevoie a notifica salariatul si a i se oferi un alt loc de munca in cadrul societatii? Agentia pentru ocuparea fortei de munca mai trebuie notificata? Cum va fi pontat salariatul in perioada de preaviz?



Potrivit dispozitiilor art. 61 lit. c) din Codul muncii, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.

Acest motiv de concediere intervine in situatia in care salariatului i s-a redus capacitatea biologica pentru a presta activitatea corespunzatoare postului ocupat.
Nu este vorba de invaliditatea de gradul I, II sau III a salariatului, caz in care raportul de munca inceteaza de drept in baza art. 56 alin.(1) lit.c) din Codul muncii la data comunicarii deciziei de pensie.

Invaliditatea presupune ca o persoana si-a pierdut total sau partial capacitatea de munca spre deosebire de incaptitudinea prevazuta la art. 61 lit.c) din Codul muncii care presupune ca salariatul nu mai este apt sa presteze activitatea corespunzatoare postului ocupat dar poate fi apt pentru prestarea altor activitati corespunzatoare unui alt post. Desigur, un salariat invalid este si inapt de a-si indeplini atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat. Dar inaptitudinea prevazuta la art. 61 lit. c) din Codul muncii, se refera specific la o anumita functie/profesie raportat la persoana salariatului si nu la o incapacitate de munca generala (care ar impune pensionarea pentru invaliditate) sau la inaptitudine temporara (situatie pentru care solutia ar fi un concediu medical pentru incapacitate temporara de munca.)

Asadar, in cazul in care salariatul este declarat invalid prin decizie a medicului expert al asigurarilor sociale, contractul individual de munca va inceta de drept la data comunicarii deciziei de pensionare situatia in care nu mai este necesar acordarea preavizului sau oferirea unui alt loc de munca.

Insa, data incetarii de drept a contractului individual de munca este data comunicarii deciziei de pensionare emisa de casa de pensii si nu data comunicarii deciziei medicului expert al asigurarilor sociale. Or in perioada dintre data emiterii deciziei medicului expert al asigurarilor sociale si data comunicarii deciziei de pensionare de catre casa de pensii salariatul invalid de gradul I sau II nu mai poate presta activitate si nu exista nici temei pentru incetarea contractului individual de munca, acesta incetand, cum am aratat, la data comunicari ideciziei de pensionare.

Aceasta problema exista si anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 49/2010 si nu a fost rezolvata nici printre recentele modificari aduse Codului muncii.

O solutie ce a fost sugerata si de inspectoratele teritoriale de munca a fost aceea a formularii unei cereri de concediu fara plata de catre salariat pentru perioada cuprinsa intre data emiterii deciziei medicului expert al asigurarilor sociale si data comunicarii deciziei de pensionare de catre casa de pensii.

In perioada 1 aprilie 2010 – 1 mai 2010, cand nu exista temei legal al incetarii contractului individual de munca al salariatului pensionat pentru invaliditate, ca urmare a modificarii art. 56 prin Legea nr. 49/2010, concedierea in baza art. 61 lit.c) din Codul muncii putea fi folosita si in cazul invaliditatii.

Incepand cu data de 01 mai 2011 litera d) a art.56 se modifica si va avea urmatorul continut: „la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;".

In consecinta, dupa data de 1 mai 2011, contractul individual de munca va inceta de drept la data primirii deciziei de pensionare pentru invaliditate.

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

3 comentarii

Comentarii



Alice 2017-05-17 20:12:44

Buna ziua,Pana pe data de 30.04.2017 a fost pensionara pe caz de boala, m-am angajat cu data de 01.05.2017 si am fost anuntata ca daca voi avea concediu medical in primele 6 luni de la angajareacesta nu imi va fi platit? Conform legii eu am citit ca trebuie sa ai un stagiu de cotizare de min 1luna in ultimele 12?

COSTINAS IOAN 2017-03-17 20:49:19

Am 61 ani.In1975 am fost clasat medical din armata ca inapt serviciului pe timp de pace apt necombatant la razboi conform parag.30 lit b gr.a -4-a( nu stiu din ce lege). Medicii militari mi-au spus ca dupa 60 ani trebuie sa primesc o pensie sau indemnizatie nu mai tin minte. Intrebarea este daca a fost o abureala sau este adevarat.

scarlatescu daniel 2017-02-09 13:40:22

buna ziua,am o intrebare pentru d-vs so de atunci a ramas tul meu a avut unaccident vascular in 2009 de atunci afost pensionat medicalinvaliditate grad 1. poate cumpara ani de vechime deoarece la data pensionarii medicale avea 32 si 1/2 ani vechime si o pensie de 697 roni si daca da cucat ar putea creste pensia? multumesc astept raspuns