ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Timpul inegal de lucru: acte si obligatii


de Clublegislatiamuncii.ro la 11 Iul. 2011


Intrebare: in cazul in care societatea noastra doreste sa organizeze timpul de lucru inegal pe saptamana, dar in total sa avem 40 ore pe saptamana, ce acte trebuie sa facem si ce obligatii avem?


Raspuns:

Conform prevederilor art. 112 alin. (1) din Codul muncii, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana iar potrivit art. 113 alin. (1), repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. 

In sfarsit, potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana. 

Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare.

Timpul de lucru nu trebuie confundat cu programul de lucru. In timp ce timpul de lucru reprezinta numarul de ore pe zi ori saptamana in care este obligatorie desfasurarea activitatii, programul de lucru este reprezentat de orele intre care se presteaza munca zilnic.

Stabilirea programului de lucru constituie atributul angajatorului insa el trebuie sa respecte dispozitiile legale care reglementeaza durata timpului de lucru. 

Unul dintre elementele ce trebuie inscrise in contractului individual de munca il constituie durata normala a muncii exprimata in ore/zi si ore/saptamana. Asadar, angajatorul trebuie sa stabileasca in contractul individual de munca cate ore pe zi si pe saptamana salariatul are obligatia sa presteze activitate.

Conform alin. (5) al art. 17 din Codul muncii, republicat, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2), printre care regasim si durata muncii, in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege. 

In consecinta, durata muncii inscrisa in contractul individual de munca poate fi modificata prin incheierea unui act aditional la contractul individual de munca.

Pot fi stabilite si programe de lucru inegale de lucru insa numai cu respectarea timpului de lucru de 40 de ore pe saptamana. In acest sens, art. 113 alin. (2) din Codul muncii, republicat, stabileste ca in functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana cu o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.

Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore. 

Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.

Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.

Programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului.

Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza. Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca. Durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.

Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor art. 112 si 114 din Codul muncii, republicat. Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.

In concluzie, pentru modificarea contractului individual de munca in ceea ce priveste durata muncii se impune incheierea unui act aditional la CIM in conditiile mentionate mai sus iar programul de lucru inegal va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.

In speranta ca raspunsul nostru a reusit sa contribuie cu succes la solutionarea problemelor dumneavoastra, va asiguram de intreaga noastra consideratie.

Ultima ora:

Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

0 comentarii

Comentarii


Expertii nostri
violeta Georgescu
Ioana Popa Gratiela Petrescu G Stancu George Andreescu alexei delimart Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024