ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Conflict de munca - cercetare disciplinara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Sunt intr-un impas in ceea ce priveste legalitatea suspendarii mele. Etapele au fost urmatoarele:
pe 04.12- s-a facut referat de abatere disciplinara pentru o " asa zisa fapta" din data de 25.11
pe 07.01- s-a facut referat
pe 10.02- am fost suspendat pana la luarea unei deciziii
pe 18.02- a fost cercetarea disciplinara.
Astazi , 28.02, nu am primit nici o decizie. Am sunat la ei si imi tot spun ca nu au luat nici o decizie. Este normal sa stau suspendat timp de 6 luni pana la luarea unei decizii? Nu stiu care este termenul in care ei trebuie sa raspunda. Ei zic ca 30 de zile, insa nu am gasit nicaieri acest termen. Mi-e frica ca ei trag de timp si nu ii voi mai putea da in judecata. Ce sa fac? sa astept raspunsul lor sau sa incep demesurile pentru a-i da in judecata? Va multumesc



Rox Roxana
 User  Rox Roxana
a intrebat la 01 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Mar. 2014
Nu, nu este. Cu atat mai mult cu cat o sanctiune disciplinara nu se poate dispune mai tarziu de 30 de zile de la data consemnarii faptei dar nici dupa 6 luni de la data savarsirii ei, iar in cazul dvs inteleg ca s-a depasit deja termenul. In cazul dvs insa inteleg ca nu au trecut 6 luni. Ambele termene apar in Codul muncii mentionate.

Art. 252
(1) Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei.

Am inodieli asupra acelei cercetari insa, apar doua referate pentru aceeasi fapta, nu imi este clar daca ati fost convocata in scris cu privire la derularea ei, par sa nu se fi respectat toate etepele cercetarii. Ca sa stiti despre ce vorbesc, acestea sunt:

1. Intomcirea unui referat de catre seful ierarhic privind abaterea disciplinara si temeiul legal
2. Constituirea unei comisii de cercetare prealabila / imputernicirea persoanei care se va ocupa de cercetarea salariatului
3. Convocarea in scris a salariatului (cu confirmarea prin semnatura privind comunicarea continutului ei catre salariat, aceasta fiindu-i expediata prin posta sau prin executor judecatoresc daca nu ajunge la el prin recomandata), in care trebuie sa se regaseasca: motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii), data ora si locul intrevederii, persoana/comisia cu care va discuta si precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din care face parte.
4. Derularea propriu-zisa a cercetarii disciplinare, ale carei etape sunt: prezentarea faptelor care au dus la declansarea cercetarii disciplinare prealabile, sscultarea angajatului (acesta avand dreptul sa se apere prin orice mijloace) si intocmirea unui proces verbal de sedinta privind faptele, datele si probele care au fost discutate de parti.
5. Emiterea deciziei de sanctionare, care poate consta inclusiv in concedierea salariatului.

Puteti sa porniti procedura de actiune in instanta, chiar daca ei nu au finalizat cercetare, si puteti sesiza si ITM pentru ca pare sa fie o situatie de incalcare a Codului muncii, destul de abuziv.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024