ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Legislatia privind intoarcerea din Concediu Crestere Copil valabila pentru persoanele care au nascut inainte de 01.01.2011


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Am nascut in 2010 si am stat 2 ani in concediu crestere copil.
Peste o luna urmeaza sa ma intorc la munca dupa cei 2 ani si am inteles ca pana atunci s-ar putea ca firma sa fuzioneze cu altele din acelasi grup, deci sa nu mai existe ca denumire firma la care am lucrat, insa nu este vorba de faliment.
Am 2 intrebari:
1. Ce spune legislatia in cazul acesta? E posibil sa nu ma mai primeasca deloc?
2. Daca nu se face fuziunea pana atunci si sunt obligati sa ma primeasca 6 luni, au dreptul sa- mi micsoreze nivelul salarial sau sunt obligati sa pastreze nivelul salarial de acum 2 ani in cele 6 luni de reintegrare in campul muncii?

Multumesc mult!

Lorena Popescu
 User  Lorena Popescu
a intrebat la 13 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Aug. 2012
1. Nu ar trebui sa nu va primeasca. In cazul cesiunii companiei salariatii sunt preluati si le respecta toate drepturile prevazute in contractele de munca aflate in derulare la data cesionarii.

Extras din Codul muncii republicat:

Art. 173
(1) Salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
(2) Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(3) Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.

Art. 174
Cedentul si cesionarul au obligatia de a informa si de a consulta, anterior transferului, sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor cu privire la implicatiile juridice, economice si sociale asupra salariatilor, decurgand din transferul dreptului de proprietate.

2. Salariul nu poate fi redus permanent fara acordul salariatului, o astfel de modificare presupune incheierea unui act aditional, acesta reprezentand acordul de vointa al partilor privind modificarea slariului de incadrarea.

Cele 6 luni de care amintiti se refera la concedierea in primiele 6 luni de la revenirea definitiva in unitate din concediu crestere copil, interdictie ce se aplica numai in cazul copiilor nascuti dupa 1 ianuarie 2011, exceptie facand doar situatiile in care intervine reorganizarea judiciara, falimentul sau dizolvarea angajatorului in conditiile legii. Nu se aplica si in cazul dvs., deoarece ati intrat in concediu sub incidenta prevederilor OUG 148/2005, iar aceasta ordonanta nu cuprinde interdictia despre care am vorbit. Nu exista insa niciun fel de interdictie in lege privind modificarea salariului pentru un anumit interval de la revenirea in unitate din concediu crestere copil.

Alte intrebari despre Codul Muncii

TOP RASPUNSURI 2024