ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Concediu maternitate + crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Sunt PFA si urmeaza sa nasc la inceputul lunii iulie. Pe 2013 venitul net mi-a fost de 22.578 lei, iar pe 2014 am depus o declaratie pentru un venit net estimat de 10.000 Lei. La sanatate nu am platit cei 0,85 %
1. Este prea tarziu sa platesc acum cei 0,85% ca sa beneficiez de pre si post-natal? Cum se calculeaza cei 0,85% si cat ar fi indemnizatia de maternitate in conditiile indicate mai sus?
2. Cu cat timp inainte de data probabila a nasterii trebuie sa depun actele pt indemnizatie? Exista un numar minim de zile care trebuie luate prenatal (din cele 126 zile)? Daca nu, eu pot sa iau toate zilele postnatal ca sa nu imi suspend activitatea inainte de nastere?
3. Zilele luate postnatal se scad din concediul de crestere a copilului?
4. Pe perioada concediului prenatal se platesc contributii? (impozit, pensii, sanatate)
5. Daca puteti sa ma ajutati cu un calcul si pentru indemnizatia de creste a copilului, daca nasc in luna iulie.
Sper ca am fost suficient de explicita.
Va multumesc mult.



Kinga Lesan
 User  Kinga Lesan
a intrebat la 07 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Kinga Lesan
 User Kinga Lesan
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Apr. 2014
Multumesc pentru raspuns.

Stiu ca nu este obligatorie contributia, insa vreau sa vad daca se merita sa o achit pentru a primi indemnizatia pentru maternitate.
Din cate am vazut ca sa beneficiezi de indemnizatie trebuie sa achiti contributia pentru cel putin 1 luna care sa aiba 22 zile lucratoare, iar pana in iulie nu mai sunt luni cu 22 zile lucratoare si nici nu a fost nici o luna cu 22 zile lucratoare din octombrie incoace (atunci am aflat ca sunt insarcinata) si ma gandeam ca poate nu am inteles eu bine legea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Apr. 2014
1. Nu se plateste retroactiv aceasta contributie pentru ca nu este obligatorie intr-un astfel de caz. Nu este obligatoriu sa intrati in concediul de maternitate, puteti intra direct in CIC daca doriti. Indemnizatia pentru CIC reprezinta 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni anterioare datei nasterii. Valoarea ei va fi de maxim 1200 lei pe luna pentru concediul de pana la 2 ani si 3400 lei pe luna pentru concediul de pana la 1 an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.

2. Concediul de maternitate este concediu medical acordat de Casa de sanatate in cazul dvs sau de angajator, pentru salariati, in conditii in care s-a platit contributia de 0,85%. Nu depuneti niciun act, ci doar certificatele medicale.

3. Concediul pentru crestere copil se acorda pana la varsta copilului de 1 an, 2 ani sau 3 ani in cazul copilului cu handicap, si nu pentru 1 an, 2 sau 3 de la data cererii.

4. Acolo unde se acorda, se plateste CAS - pensii doar.

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024