ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Modificari legislative Ordinul 15/2018; OUG 99/2017


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Legislatia domeniului prevede:
- NORMĂ din 5 ianuarie 2018 de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate
?Art. 34- (1)În vederea acordării certificatelor de concediu medical, plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate au obligaţia să elibereze asiguratului adeverinţe din care să rezulte numărul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12/24 luni, după caz, conform modelului prevăzut în anexa nr. 7 ?
- NORMĂ din 5 ianuarie 2018 de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate- anexa 7 a Normei- ADEVERINTA- include urmatorul paragraf:
?Numărul de zile de concediu medical de care persoana asigurată a beneficiat în ultimele 12/ 24 luni este de ................. zile, până la data de ........................., aferente fiecărei afecţiuni în parte, după cum urmează:
Cod de indemnizaţie Număr de zile concediu medical în ultimele 12/24 luni?
- OUG 158/ 2005 s-a modificat prin OUG 99/2017
? Art. 36/1 - Pentru calculul şi plata indemnizaţiilor, plătitorii de indemnizaţii prevăzuţi la art. 36 au următoarele obligaţii:
a)să verifice elementele care se înscriu obligatoriu pe certificatul de concediu medical, prevăzute în Instrucţiunile privind utilizarea şi modul de completare a certificatelor de concediu medical, aprobate prin ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS;
b)să gestioneze numărul de zile de concediu medical pe fiecare asigurat şi pe fiecare afecţiune;
c)să respingă la plată certificatele de concediu medical completate eronat de către medicii prescriptori?
- NORMĂ din 5 ianuarie 2018 de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate:

?Art. 20 (1)Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, pentru un episod de boală, în una sau mai multe etape.
(2)În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30/31 de zile calendaristice, până la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire.
(3)Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia. După totalizarea a 30 de zile calendaristice acordate de către medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevăzute de lege.?
- NORMĂ din 5 ianuarie 2018 de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate
?Art. 71(1)În înţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor următoarele situaţii:
a)nu se face dovada calităţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b)neîndeplinirea stagiului complet de asigurare, cu excepţiile prevăzute de lege;
c)necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de către medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d)neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevăzute de lege;
e)acordarea retroactivă a certificatelor de concediu medical în afara situaţiilor prevăzute de lege;
f)certificate de concediu medical ce depăşesc duratele maxime prevăzute de prezentele norme.
(2)Constituie refuz justificat la plata indemnizaţiilor şi situaţiile în care angajatorul constată eliberări nejustificate de certificate de concedii medicale şi amână plata cu cel mult 90 de zile ca urmare a sesizării comisiilor care efectuează controlul.?

Va rugam sa ne comunicati urmatoarele:
- Cine (si cum) poate transmite istoricul medical al persoanei, pe coduri de diagnostic si numar de zile de concediu medical, pe fiecare afectiune, de care persoana a beneficiat in ultimele 24 de luni, daca asiguratul respectiv este angajat al unei firme de doar 6 luni si nu exista intern aceste informatii (informatii necesare pentru a ?GESTIONA? numarul de zile de concediu medical ?pe fiecare asigurat si pe fiecare afectiune?, pe ultimele 24 luni )?
- Daca lipseste istoricul numarului de zile de concediu medical pentru cele 12/24 luni mentionate, pe fiecare afectiune si cod, atunci nu se mai elibereaza adeverinta prevazuta in Anexei 7 din Norme de catre platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate?
- Cine (si cum) poate transmite informatiile referitoare la numarul de zile de concediu medical incluse in certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă eliberate de medicul de familie in ultimele 12 luni, pentru a putea verifica daca se respecta limita de maxim 30 zile calendaristice/ an prevazuta de art 20 (3), daca asiguratul respectiv este angajat al firmei doar de 1 luna?
- Daca lipseste istoricul numarului de zile de concediu medical pentru cele 12/24 luni mentionate, si ca urmare nu putem stabili daca se incadreaza sau nu in prevederile art. 71 (1) f- Norma din 5 ianuarie 2018, cum se procedeaza?


Raluca Stan
 User  Raluca Stan
a intrebat la 26 Ian. 2018
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

Alte intrebari despre Concedii

TOP RASPUNSURI 2024